:: HABER DETAY

Depremin Şifresi Çözüldü
Şahin Tercüme Reklam

Depremin Şifresi Çözüldü


Kıyı bölgelerdeki doğal klorofil pigmenti konsantrasyonlarının depremlerden önce artış gösterdiği tespit edildi.

Klorofil artışı, güneş enerjisini fotosentez yoluyla kimyasal enerjiye dönüştüren planktonların yeşillenmesiyle ortaya çıkıyor.

ABD ve Hindistandan ekiplerin araştırmasında, son dönemde gerçekleşen dört büyük depremden önce okyanus kıyılarında meydana gelen hareketlilik uydu görüntüleriyle incelendi.

Araştırmalarını Advances in Space Researchte yayımlayan ekip, klorofil artışının takip edilmesinin olası depremlerin merkez üssü hakkında önceden bilgi verebileceği sonucuna vardı.

Bilim adamları, klorofil yeşillenmesinin depremlerden önce meydana gelen termal enerji salınımıyla ilişkilendirilebileceğini düşünüyor.

Bu durum, deniz yüzeyinde sıcaklığın yükselmesine neden oluyor ve enerjiyi buharlaşma yoluyla yüzeyden havaya veren gizli sıcak akıntıları artırıyor.

Olayın dönüşünde akıntı daha da çoğalıyor ve soğuk, besleyici değeri yüksek su, denizlerin derinliklerinden yüzeye taşınmış oluyor.

Bu akıntı fitoplankton üretimini büyük miktarlarda artırıyor ve klorofil, özellikle de klorofil-a tipi konsantrasyonların yükselmesi olarak görülebilecek yeşillenmeye yol açıyor.

Tektonik tabakaların hareketi deniz dibindeki karaların ısısını okyanus ısısının iki katına çıkarıyor ve planktonlara büyüyüp gelişebilecekleri bir ortam hazırlıyor.

Hindistandaki Kanpur Teknoloji Enstitüsünden Dr. Ramesh Singh, bilim adamlarının, klorofil-a gidişatında bu kadar anormallik olabileceğini tahmin ettiklerini sanmıyorum diyor.

Eğer bir deperemin merkez üssü okyanus kıyısına çok yakın bir yerdeyse, klorofil-a konsantrasyonlarındaki anormallik kıyı şeridinde açık olarak görülebiliyor.

Araştırmacılar, çalışma için 2001de Hindistanın Gujarat bölgesinde, 2002de Cezayirde, yine 2002de Andaman Adalarında ve 2003te İranın Bem kentinde meydana gelen depremleri inceledi.

Uydu görüntülerini ve deniz suyu sıcaklıklarında meydana gelen artışları takip eden bilim adamları, klorofil artışı ve olası bir deprem arasında bağlantı kurdu.

:: Genel

Marmara Denizi’nde Peş Peşe Depremler

Marmara Denizi, Gemlik Körfezi’nde 3.2, 3.3 ve 3.1 büyüklüğünde depremler m...

Kaynak: AtakentHaber

İstikbal Göklerdedir

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu SpaceX...

Kaynak: AtakentHaber

Akaryakıta ÖTV Zammı!

Akaryakıtta alınan ÖTV tutarı otomatik olarak, Türkiye İstatistik Kurumu’nu...

Kaynak: AtakentHaber

Beklenen Asgari Ücret Zammı Belli Oldu

Milyonlarca çalışanın nefeslerini tutup beklediği 2024 yılı asgari ücret za...

Kaynak: AtakentHaber

SiparisYolda.com Reklam