:: HABER DETAY

Kötü Karneden Ebeveynler de Sorumlu
Şahin Tercüme Reklam

Kötü Karneden Ebeveynler de Sorumlu


Okulların tatile girmesine sayılı günler kala, uzmanlar zayıf karneden sadece çocuğun değil, anne ve babanın da sorumlu olduğunu belirtiyorlar ve “Anne ve babalar da bu başarısızlıktaki paylarını sorgulamalı” uyarısında bulunuyorlar.

Çocuğun farklı alanlardaki başarılarının mutlaka vurgulanması ve takdir edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, çocuğun kardeşiyle ya da arkadaşlarıyla kıyaslanmaması gerektiğine dikkat çekiyor.

8 Haziran 2018 Cuma günü son ders zili çalacak ve öğrenciler uzun bir eğitim sezonunu geride bırakacak. Karnenin okulun verdiği eğitim, ailenin yönlendirmesi ve desteği, çocuğun potansiyelinin ve çalışma performansının bir sonucu olduğunu belirten uzmanlar, değerlendirmenin de tüm yönleriyle yapılması gerektiğini vurguluyor.

Uzmanlar eğer ortada bir başarısızlık varsa bunun sadece çocuğa ait bir başarısızlık olmadığını belirterek anne babaların da bazı soruları kendine sorması gerektiğinin altını çiziyor.

Eğitim öğretim dönemi boyunca çocuğunun okul durumunu yakından gözlemlemeyen, desteğe ve yardıma ihtiyaç duyduğunda yanında olmayan, çocuğu ile hem duygusal hem akademik olarak yeterince ilgilenmeyen anne babaların, sene sonunda başarısız bir karnede de kuşkusuz payları bulunmaktadır.

Uzmanlar, başarısız bir karne de asla çocuklarla alay edici, incitici, aşağılayıcı bir şekilde konuşulmaması gerektiğini, sözel ve fiziksel şiddetten kaçınılması gerektiğini belirtiyorlar. Aksi takdirde çocuğun ruhsal açıdan örselemekle birlikte telafisi güç yaralar açılabilir. Olumsuz bir tavır içinde olunulduğu takdirde çocuğun özgüven eksikliği ve kişilik gelişiminde bazı sorunların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Karne notları ne olursa olsun onun yanında olup çocuğa değerli olduğu söylenmali ve hissettirilmelidir.

Karne için ceza ve ödülde de bir dengenin olması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, ceza vermenin genellikle işe yarayan bir yöntem olmadığını, bunun yerine düşük notların olduğu dersler ile ilgili olarak tatilde neler yapılabileceği konusunda gerçekçi planlamalar yapması gerektiğini belirtiyorlar.

İki ya da daha fazla çocuklu ailelerde ise anne-baba tutumlarının daha da önemli olduğunu ifade eden uzmanlar, asla kıyaslama yapılmaması gerektiğini, her çocuğun farklı yeteneklere ve farklı alanlarda güçlüklere sahip olduğunun bilinmesi gerktiğine dikkat çekiyorlar.

Akademik başarıya odaklı aileler de çocuklar “Notlarım yüksek olursa başarılıyım ve ailem için değerliyim, sevilirim” gibi hatalı inançlar geliştirebilirler. Bu durum da çocuğun ruh sağlığı ve kişilik yapısını oldukça olumsuz bir şekilde etkiler. Bu nedenle anne-babalar çocuklarını koşulsuz sevdiklerinin mesajını her fırsatta vermelidir.

Ayrıca uzmanlar, düşük notların sadece ders çalışmanın karşılığı olmadığını, başka sorunların da habercisi olabileceğine dikkat çekerek, öğrenme güçlüğü ve dikkat eksikliği olan çocukların çok fazla ders çalışıyor olsalar bile düşük performans sergileyebilecekleri konusunda uyarıyorlar. Bu durumda bireysel eğitim desteği gerekli olabilmektedir. Bir uzman yardımıyla çocuğun değerlendirilmesi gerekir.

‘Başarılı Çocuklar Yetiştiren Ailelerin Ortak Özellikleri’ haberimiz için burayı tıklayın...


:: Genel

Marmara Denizi’nde Peş Peşe Depremler

Marmara Denizi, Gemlik Körfezi’nde 3.2, 3.3 ve 3.1 büyüklüğünde depremler m...

Kaynak: AtakentHaber

İstikbal Göklerdedir

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu SpaceX...

Kaynak: AtakentHaber

Akaryakıta ÖTV Zammı!

Akaryakıtta alınan ÖTV tutarı otomatik olarak, Türkiye İstatistik Kurumu’nu...

Kaynak: AtakentHaber

Beklenen Asgari Ücret Zammı Belli Oldu

Milyonlarca çalışanın nefeslerini tutup beklediği 2024 yılı asgari ücret za...

Kaynak: AtakentHaber

Sanal Saha Reklam