:: HABER DETAY

Fırtınalı Havalarda Alınacak Önlemler
Şahin Tercüme Reklam

Fırtınalı Havalarda Alınacak Önlemler


Yaz aylarında giderek artan şiddetli yağış ve yıldırım çarpması olaylarına bağlı olarak sadece son 1 ayda Türkiye’de 11 kişi yıldırım düşmesi sonucu hayatını kaybetti, bunun üzerine uzmanlar ise fırtınalı havalarda metal eşyalardan uzak durulması gerektiğini söylüyor. Cep telefonu ve bluetooth kulaklıkların yıldırıma davetiye çıkardığı iddialarıyla ilgili, bu tip havalarda metal aksamlı telefon kullanılmamasını öneriyorlar. Buna ek olarak ayrıca fırtınalı havalarda banyo yapılmaması, lavabo veya musluk kullanılmamasını öneriyorlar.

Yıldırımların yüksek miktarda elektrik akımından oluşması sebebiyle, elektrik akımı kolay iletildiği ortamda yayılma eğilimindedir bu nedenle yıldırımın isabet ettiği metalin temas ettiği her şey akıma kapılır. Üzerimizde taşıdığımız metal eşyanın büyüklüğüne göre de risk artar. Yıldırım düşme olasılığı yüksek yerlerde şemsiye kullanmaması önerliyor.

Cep telefonu, bluetooth kulaklıkların da yıldırıma davetiye çıkarttığı iddiaları ile de ilgili olarak uzmanlar, fırtınalı havalarda metal aksamlı telefon kullanılmamasını öneriyor. Fırtınalı havada evde metalden yapılmış tesisatın kullanımından kaçınılması gerektiğini de belirten uzmanlar, yıldırımın evinize, binanıza veya yakındaki diğer yerlere çarptığında evinizin tesisatınızdaki metal borulara da elektrik yükü verebileceğini bu nedenle de borulara bağlı tesisatı kullanıyorsanız elektrik çarpmasına sebep olabileceğini söylüyorlar. Bu sebeple fırtınalı havalarda banyo yapmayın. Lavabo veya musluk kullanmayın.

Ayrıca alınacak diğer önlemler arasında fırtınalı havada evde bulunan televizyonları, bilgisayarları, klimaları ve diğer elektronik cihazları kapatın. Kablosuz veya batarya ile çalışan cihazları kullanın. Açık pencereden, kapıdan veya sundurmadan fırtınayı izlemeyin. Kapatılmamış alanlar güvenli olmayabilir. Örneğin fırtınalı havada metal olduğu için şehir içinde bulunan otobüs durakları ve benzer küçük yapılardan da uzak durulması gerekiyor.

:: Genel

AKOM’dan Kar Yağışı Uyarısı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), kent...

Kaynak: AtakentHaber

Marmara Denizi’nde Peş Peşe Depremler

Marmara Denizi, Gemlik Körfezi’nde 3.2, 3.3 ve 3.1 büyüklüğünde depremler m...

Kaynak: AtakentHaber

İstikbal Göklerdedir

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu SpaceX...

Kaynak: AtakentHaber

Akaryakıta ÖTV Zammı!

Akaryakıtta alınan ÖTV tutarı otomatik olarak, Türkiye İstatistik Kurumu’nu...

Kaynak: AtakentHaber

SiparisYolda.com Reklam