:: HABER DETAY

Soğuğa Maruz Kalmanın Ve Soğuk Duş Almanın Kanıtlanmış Faydaları
Şahin Tercüme Reklam

Soğuğa Maruz Kalmanın Ve Soğuk Duş Almanın Kanıtlanmış Faydaları


Dondurucu duşlar ve kriyoterapi tankları dünya çapında sağlıkla ilgilenen insanların arasında hızla yayıldı ve kullanımı sıklaştı. Soğuğun insan vücudunda gösterdiği olumlu değişiklikler nedeniyle özellikle sporcularda sıklıkla kullanılmaya başlandı. Kriyoterapi faydalı bir yöntemdir ancak toplum olarak herkesin ulaşabileceği ve devamlı yaptırabileceği bir yöntem değildir. Bizde kriyoterapi kadar olmasa da faydalı olan üşüme ve soğuk duş almanın kanıtlanmış yararlarından bahsedeceğiz.

Soğuk terapi aslında yeni bir yöntem değildir. İlk olarak Milattan önce 3500 yılına ait Edwin Smith Papirüslerinde bahsedilmektedir. Ancak 1980 yılına kadar bu konuda uygulamalar yapılmamış , 1980 sonrasında soğuk tedavilerde kullanılmaya başlamıştır. Yurtdışında özellikle nörolojik hastalıklarda kulanılmaktadır. Bu yazımda bilimsel olarak kanıtlanmış soğuk ve soğuk uygulamalarınınfaydalarından bahsedeceğim.

Soğuğa Maruz Kalmak Yağ Kaybetmeye Neden Olur

İnsanlar yağ hücrelerini depolarlar ve yağ hücreleri insanların enerji ve kalori saklama yöntemidir. Yapılan araştırmalar soğuk uygulamaları insalarda kalori harcamasını arttırmıştır(1). Soğuğa maruz kalan kişilerde termogenez oluşur ve bunun sonucunda yağ dokusunda azalma meydana gelir. Fareler üzerinde yapılan bir araştırmada bir grup fare normal derecelerde bir grup fare ise soğuk hava koşullarında yaşatılmıştır. Çalışma sonunda soğuğa maruz kalan fareler daha fazla yemelerine rağmen daha az kilo almışlardır(2). Başka bir çalışmada soğuk havaların kişilerde adinopektin hormonunu arttırdığı gösterilmiştir. Adinopektin yağ yakıcı bir hormondur, düşük seviyelerdeki adinopektin obezite ile ilişkilidir(3).

Soğuğa Maruz Kalmak İnflamasyonla Savaşır

İnflamasyonun ne gibi hastalıklara yol açtığı ve birçok fiziksel ve ruhsal hastalıkta ana temeli oluşturduğundan bahsetmiştik.

Depresyondan, Bağırsak Hastalıklarına kadar çok fazla hastalıkla direk bağlantılı olan inflamasyon soğuğa maruz kalan kişilerde azalır. Bu durumu yine adinopektin hormonu salgılayarak yapar(4). Bir başka çalışmada soğuk ortamda egzersiz yapan kişilerde inflamatuvar durumların daha az olduğu gösterilmiştir. Yine aynı çalışma bunun tam tersini de söylemektedir, burada dikkat edilmesi gereken egzersizin dozudur. Soğuğa maruz kaldığımızda vücudumuzda inflamasyonun başlaması için gerekli olan TNF-a , IL-6 ve IL-8 azalır.

Soğuğa Maruz Kalmak Yaşam Süresini Uzatır

Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde 21 C ‘da sineklerin 27 C’ a göre 2 kat fazla yaşadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ayrıca solucanlarda 5 C ‘lik bir ısı azalması %75 daha uzun yaşamalarına neden olmuştur. Balıklarda ise aynı çalışmada 6 C’lik fark %75 uzun yaşadıkları gösterilmiştir.

1986 yılında yapılan bir çalışmada günde 4 saat soğuk suda bekletilen farelerin diğer farelere göre daha az kilo aldığı ve %10 daha uzun yaşadığı gösteriliştir(5).

Uzun yaşamda düşünülen hipotez hormezis hipotezidir.Bu hipotez düşük miktarda toksik maddelere vücudun doğal adaptasyon gösterdiği ve bunun sonucunda bu toksik maddelerin zararlarından korundukları kabul edilmiştir.

Bu konuyla ilgili bir diğer hipotez ise kısa süreli soğukta canlı metabolizmasının yavaşladığı ve yaşlanmanın da bu oranda geciktiği yönündedir.

Soğuğa Maruz Kalma Sinir Sistemini Güçlendirir

Soğuk maruziyetinde oluşan yağ yakma işlemi sempatik sinir sistemi tarafından kontrol edilir. Soğuk havalar beyin için hafif bir çalışma gibidir buna sinir sistemi adaptasyon geçirir ve güclenir.

Wim Hoff(Buz Adam) adlı Hollandalı kişi uygun nefes alma tekniği ve soğuk uygulamalar ile insanın otonomik sinir sistemini kontrol edebileceğini göstermiştir.

Soğuğa Maruz Kalan Kişilerde Sakatlıklar Daha Hızlı İyileşir

Fizyolojik olarak soğuk uygulanması kan akımını azaltma, inflamasyonu azaltma, travma sonrası şişmede kullanılır.

Bilek burkulmalarında buz eşliğinde fizik tedavi yapılmasının iyileşmeyi hızlandırdığına dair bazı kanıtlar bulunmaktadır. Ayrıca soğuk uygulama kas yıkımında ortaya çıkan Kreatin Kinaz ve Laktat Dehidrogenaz enziminin salınımını dengeler.

Yapılan meta analiz çalışmada spor sonrası soğuk su ile duş alanlarda ağrı şiddetinde azalma meydana gelmiştir.

Soğuğa Maruz Kalmak Kan Şekerini Regüle Eder

Soğuğun adinopektin hormonunu arttırdığından bahsetmiştik. Adinopektin hormonu soğuğa maruziyet durumunda %70 oranında artmaktadır.

Fare deneylerinde soğuğa maruz kalan bireylerde uzak dokularda glukoz alımı artar.Bu durum farelerde insülin direncini engellemiştir.

Soğuğa maruz kalma vücudun insüline verdiği yanıtı değiştirir ve glikozun kandan daha hızlı arınmasını sağlar. Soğuk bir duş en hızlı şekilde insülin değerini ve kan şekerinini dengeler.

Soğuğa Maruz Kalma Uyku Kalitesini Arttırır

Günlük ısı farklılıkları uykuyu regüle etmede önemlidir. Uluslararası Uyku Birliği yatak odası sıcaklığının 17 ila 21 derece arasında olmasını önermektedir.

Soğuğa Maruz Kalmak Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Çalışmalar soğuk maruziyetinin Natural Killer(Doğal Öldürücü) hücre sayısı ve aktivitesini arttırdığını bildirmiştir(6). Ayrıca soğuğa maruz kalan kişilerde Beyaz Kan Hücreleri ve IL-6 seviyesi artmaktadır.

Bir çalışmada 6 hafta günde 1 saat 14 derecede bekletilen katılımcılarda IL-6,CD3,CD4,CD8 aktive T ve B lenfositlerin daha aktif oldukları görülmüştür(7).

Artan immun sistem cevabı adrenalin hormon seviyelerinin artışına bağlı olarak görülebilir.

Soğuğa Maruz Kalma Detoksu Arttırır

Kriyoterapi antioksidan seviyesini azaltır ve serbest radikallerin vücuttan uzaklaşmasını hızlandırır.

Bir çalışmada düzenli olarak soğuk suda yüzen bireylerde glutatyon artışına bağlı olarak antioksidan seviyesinde azalma görülmüştür.

Soğuğa Maruz Kalma Ağrıyı Azaltır

Birçok çalışmada soğuk uygulama yapılan hastalarda migren ağrılarının şiddetinin azaldığı kanıtlanmıştır. Ayrıca soğuk uygulamaların ağrı kesici etkisinin çoğu alternatif yönteme göre daha etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Soğuk Uygulama Kemik Sağlığı Açısından Faydalıdır

Bazı çalışmalarda yaşa bağlı kemik yoğunluğunda azalma olan kişilerde soğuk uygulama yapıldığında kemik kaybı oranı azalmakta ve kemik sağlığı yönünden pozitif sonuçlar alınmaktadır. Buna ek olarak birçok kişi enerjilerinin arttığını ve kendilerini daha iyi hissettiklerinden bahseder bu konuda yapılmış bilimsel bir çalışma yoktur.

Herkese sağlıklı mutlu günler.

:: Sağlık

Sağlık Bakanlığı’ndan Salgın Açıklaması

Sağlık Bakanlığı tarafından, geçmiş yıllardaki grip sezonları ile kıyasland...

Kaynak: AtakentHaber

Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı

Tırnak yeme, çocukluk döneminde en sık karşılaşılan zararlı alışkanlıklarda...

Kaynak: AtakentHaber

Bağışıklığı Güçlendiren Besinler

Havaların soğumasıyla birlikte bağışıklık sistemimiz zayıflıyor ve hastalık...

Kaynak: AtakentHaber

Boğaz Ağrısını Geçirmek İçin Tavsiyeler

Kış mevsiminin kendisini iyiden iyiye göstermeye başlamasıyla hastalıklarda...

Kaynak: AtakentHaber

Sanal Saha Reklam