:: HABER DETAY

Bakıcı Desteği Hayata Geçti
Şahin Tercüme Reklam

Bakıcı Desteği Hayata Geçti


Mart ayında çıkartılan torba yasa uyarınca, 1 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında ilave istihdam edilen kişiler için teşvik uygulanacak. Evlerinde bakıcı çalıştırmak isteyen aileler de bu teşvikten faydalanma hakkına sahip olacak. Peki, bu teşvikten yararlanmak için ne yapmak gerekiyor?

Evlerinde asgari ücret üzerinden bakıcı çalıştıran bir aile, normalde aylık 700 lira sosyal güvenlik primi ödemek zorunda. Ödemesini düzenli yapanlar için bu tutar 599 lira oluyor.

Bakıcı çalıştırırken teşvikten yararlanacak ailelerden aylık 700 lira tutarındaki bu prim alınmayacak. Aileler sadece, ücret asgari ücreti aşıyorsa, aşan tutara karşılık gelen primi ödeyecek. Böylece, aylık bakıcı maliyetleri 700 lira azalacak.

18 yaşından büyük kadını çalıştıranlara 18 ay süreyle teşvik sağlanacak. Bu da ayda 700 liradan 18 ayda toplam 12 bin 600 lira destek anlamına geliyor. Bakıcı çalıştıran ailelere 12 bin 600 lira destek verilmiş oluyor.

Kadın bakıcıların yanısıra erkek bakıcılar için de 12 ay süreyle teşvik sağlanıyor. Erkek bakıcı 18-25 yaş arasında ise bu durumda destek süresi onlarda da 18 ay uygulanacak.

Teşvikten yararlanabilmek için, çalıştırılacak kişinin durumu önem taşıyor. Öncelikle, çalıştırılacak bakıcının Türkiye İş Kurumu’na (İŞKUR) kayıtlı işsiz ve işe giriş tarihinden önceki üç aylık dönemde sigortalı olarak bir işte çalışmamış olması gerekiyor.

İŞKUR’a kayıt önemli bir sorun değil. Çalışmak istediğiniz kişiyi siz seçip İŞKUR’a kaydettirebilirsiniz.

Son üç aydır işsizlik koşulunda, on güne kadar olan çalışmalar sorun teşkil etmiyor. Staj yapan, mesleki öğrenim gören, üniversitede yarı zamanlı çalışan öğrenciler, aldıkları ücret asgari ücretin altında kalmışsa, son üç aydır işsiz kabul ediliyor. Bunları çalıştıranlar da teşvikten yararlanabiliyor.

Teşvik için aranan önemli bir koşul da ilave istihdam yapılması. Evinde ilk defa bir kişiyi istihdam edenler ilave istihdam sağlamış kabul edildikleri için teşvikten yararlanabiliyor. Bir önceki yıl ev hizmetlerinde çalışan personel işten çıkartılıp yerine yeni bir bakıcı alınmışsa teşvik verilmiyor. Ancak, ev hizmetlerinde çalışan kişiye ilave olarak ikinci kişi istihdam ediliyorsa teşvik uygulanıyor.

Emekli erkek veya kadını bakıcı olarak çalıştıranlar teşvikten yararlanamıyor. Teşvik verilebilmesi için kişinin işsiz olması zorunlu.

Söz konusu teşvikler, yabancı çalışanlar için de uygulanıyor. Ancak, çalıştırılan yabancının da son üç aydır işsiz olması koşulu aranıyor.

Ev hizmetlerinde çalışanlardan vergi alınmıyor. Dolayısıyla, aileler bakıcı için ayrıca vergi ödemiyor. Vergi muafiyetinden yararlanabilmek için bakıcının `dadı` olarak gösterilmesi gerekiyor. `Mürebbiye` olarak gösterildiğinde vergi muafiyeti uygulanmıyor.

:: Sağlık

Sağlık Bakanlığı’ndan Salgın Açıklaması

Sağlık Bakanlığı tarafından, geçmiş yıllardaki grip sezonları ile kıyasland...

Kaynak: AtakentHaber

Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı

Tırnak yeme, çocukluk döneminde en sık karşılaşılan zararlı alışkanlıklarda...

Kaynak: AtakentHaber

Bağışıklığı Güçlendiren Besinler

Havaların soğumasıyla birlikte bağışıklık sistemimiz zayıflıyor ve hastalık...

Kaynak: AtakentHaber

Boğaz Ağrısını Geçirmek İçin Tavsiyeler

Kış mevsiminin kendisini iyiden iyiye göstermeye başlamasıyla hastalıklarda...

Kaynak: AtakentHaber

SiparisYolda.com Reklam