:: HABER DETAY

Röportaj: Geçmişten Bugüne Kalan Miras!
Şahin Tercüme Reklam

Röportaj: Geçmişten Bugüne Kalan Miras!


Merhabalar,

Her ay yaptığımız röportajlarımıza devam ediyoruz. Bu haftaki konuğumuz kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan antika halı tamiri konusunun uzmanı Ahmet Bayrakdar usta...

Tarihi insanlık kadar eski olan halının kullanımı, ev dekorasyonunda önemli bir yer tutmakta. Evimizin her köşesinde kullandığımız halılarımızın yapımı günümüzde İran, Hindistan, Türkiye, Çin gibi ülkelerle anılsa da muhtemelen Pers diyarı ile Kuzey Asya ve Orta Asya’nın ovalarında gelişti.



Göçmenler, soğuk kış aylarında çadırlarının zeminini örtmek ve duvarlarını süslemek üzere koyun ve keçi tüyünden dokunarak elde edilen halı ve kilimleri hem koyun derisi kaplamalardan daha kolay işlenebilmeleri sebebiyle, hem de motifli dokunabildikleri için çadırlarında süs işlevi görmesi için tercih ettiler ve geliştirdiler.

Tabii artık günümüzde her şeyde olduğu gibi halılarımızda da el dokuması yerine makina halılarını tercih ediyoruz ve bu nedenle el dokuması halılar çok az kullanılmaya başlandı. Artık el dokuması halılar da antika olmaya başladı.

Tabii her el dokuması halı da antika değeri taşımıyor. Bir halının antika değeri kazanabilmesi için en az 80 yıllık olması ve bir el tezgahında, el emeği ve doğal ipliklerle, kök boyalar kullanılarak imal edilmiş olması gerekiyor.

İşte bizim Ahmet Bayrakdar ustamızla tanışmamız da rahmetli babaannemizden kalan el dokuması halıyı tamir ettirme arayışımız ile başladı.

Dünyaca ünlü Türk halılarını tamir eden Kapalıçarşı’daki antika halı tamircisi Ahmet Bayrakdar ustamız, bize mesleğinin artık çok az kişi tarafından yapıldığını ve kaybolan meslekler arasına girdiğini anlattı.

İşte Ahmet Bayrakdar ustamızla yaptığımız röportajımız.

S: Merhaba, öncelikle kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
C: 1972 Aksaray doğumluyum, evliyim üç çocuğum var. Çocuklarımdan ikisi bankacı, diğeri ise halen okuyor.…

S: Mesleğinizle ne zaman tanıştınız, nasıl başladınız?
C: Ortaokul yıllarımda halı işine hobi ve okul harçlığımı çıkartmak amaçlı başladım. 1987 yılı yaz tatilinde İstanbul’a geldim ve harçlığımı çıkartmak için bir halı ustasının yanında çalışmaya başladım.

S: Mesleğinizi anlatabilir misiniz?
C: Halı tamirciliği işi iğne ile kuyu kazmaya benzer. Büyük bir sabır ve özveri gerektirir. İğneyi halının içinden geçirirken onu ruhunuzda hissetmelisiniz. Ve kendinizle barışık durumda olmak zorundasınız yoksa iyi bir iş ortaya koyamazsınız. Tamir sırasında halıyı ne kadar daha yaşatabileceğimize odaklanırız. 100 yıllık bir halının tamiri sırasında bir 100 yıl daha ömrünün olması için çaba sarf ederiz. Bu işin gecesi gündüzü yoktur. El emeği göz nuru ile halıları neredeyse yeniden dokuruz.



S: Size kimler tamir için geliyorlar, merak eden var mı?
C: Bize tamir gelen müşterilerimiz genelde Avrupa ve Amerikalı koleksiyonerlerdir. Dünyada antika halı tamirini kimlerin yaptığını bilerek araştırıp gelirler. Küçük ve butik atölyemiz dünyada pek çok koleksiyoner tarafından bilinen bir yerdir.
Bunların yanı sıra yurtiçinde elinde el dokuması halısı olup saçak tamiri, yıkatma, temizleme, çürüme ve renk kayıplarının tamiri için gelen veya bizi ulusal televizyon kanallarındaki programlarda izleyen tüm müşterilerimize hizmet vermekteyiz.



S: Mesleğinizin zorlukları nelerdir?
C: Mesleğimiz ince işçilik gerektirmesi ve yüz yıllık halılara yapılacak işlemlerin materyal uygunluğu nedeniyle belirsizlik teşkil etmesi bizi zorluyor. Örneğin ince işçilikten kastımız kaba halılarda 1cm2 ’de 6 ilmek varken, ince halılarda aynı ilmek sayısı 1cm2 ’de 6 ila 1100 ilmek arası atılabilmektedir. Dünyanın en ince halısını tamir etmenin gururunu yaşıyorum. Tamirini mercekle gerçekleştirdikten sonra sol gözümde oluşan ödem nedeniyle uzun süre tedavi görmek durumunda kaldım. Bizim işimiz iyi doktor ile kötü doktorda olduğu gibi hasta ya ayağa kalkar, ya da ölür! Yüzbin dolarlık bir halının tamirinin kötü olması durumunda yüz dolar bile etmeyeceğini halısına değer verenler dikkatlerinden kaçırmamalıdırlar.




S: Kültür Bakanlığından bir katkı veya teşvik alıyor musunuz?
C: Kültür Bakanlığı veya herhangi bir kurumdan teşvik almıyoruz. Tamamen kendi ayaklarının üzerinde durmaya çalışan bir mesleği icra etmekteyiz.

S: Mesleğinizin öğretmek istediğiniz gençlere neler önerirsiniz?
C: İpek halı tamirinde neredeyse neslimizin son örneği konumundayım. Maalesef arkamızdan gelen bu işi yapacak gençler bulamıyoruz. Bunda en büyük etken herkesin okuma heveslisi olup masa başı işi işlerde çalışma hevesi. Bu işler çıraklık, kalfalık ve ustalık aşamaları gerektiren uzun bir sürece yayıldığı için gençler bu kadar sabır gösteremiyor. Bu işe merak salan gençlere tavsiyem bu işi öğrenip bu işin onlara iyi bir hayat yaşatacağıdır.

S: Size ulaşmak isteyen okurlarımız nasıl ulaşabilirler?
C: Bizlere web sitemiz (www.ahmetbayrakdar.com) üzerinden erişebilir, antika veya el dokuması halılarınız ile ilgili herhangi bir konuda ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz.

Değerli ustamızın, el emeği göz nuru ata mesleğini devam ettirebilmesi dileğiyle...

Elinize, gönlünüze, emeğinize sağlık. Nice bol kazançlı günler diliyoruz.

Bir sonraki röportaj veya yazımızda görüşmek üzere...

:: Atakent

15 Şehitler Köprüsü Bu Gece Kapalı Olacak

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklama ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsünün 29...

Kaynak: AtakentHaber

Köprü Ve Otoyol Ücretlerine Zam Geri Çekildi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun otoyol ve köprü geçişleri...

Kaynak: AtakentHaber

Köprü Ve Otoyol Ücretlerine Zam Geldi

Karayolları Genel Müdürlüğü, `Otoyol ve köprü ücretleri, 25 Ekim 2023 Çarşa...

Kaynak: AtakentHaber

29 Ekim’de Bazı Metrolar Ücretsiz Olacak

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyl...

Kaynak: AtakentHaber

SiparisYolda.com Reklam