:: HABER DETAY

Tasarruf Yapayım Derken!
Şahin Tercüme Reklam

Tasarruf Yapayım Derken!


Bir yandan hayat pahalılığı ve kaynakların gitgide tükendiğine şahit olmamız, diğer yandan sürdürülebilir bir dünya düzeni ve ev bütçesine katkı sağlama arzumuz her anlamda bizleri tasarruf yapmaya zorluyor.

Artık neredeyse elektrikten suya, doğal gazdan benzine, yalıtımdan atıklara her yerde tasarruf yapmak bir zorunluluk haline gelmiş bulunuyor.

Ancak tasarruf yapmaya çalışırken bazen gözden kaçırdığımız noktalar ve yanlış uygulamalar da yok değil!

Örneğin doksanlı yıllarda ve öncesinde kullanmakta olduğumuz ampüllerin yerini ikibinli yıllarda tasarruf ampulleri almıştı, son yıllarda ise led ampuller her alanda tasarruflu ampullere karşı egemliğini ilan etmiş durumda.

Eskiden kullandığımız normal bir ampul 40 ila 100 watt arasında elektrik tüketirken, tasarruf ampullerinin çıkması ile bu rakamlar 8 ila 20 watta kadar düşmüştü. Led ampuller ise bu bayrak yarışında rakamları 2 ila 10 wattlar seviyesinde tüketime kadar indirgemiş durumda. Üstelik bu tasarruf yapılırken aynı yoğunlukta aydınlatmayı (lümen) daha uzun süre bizlere sağlamaya devam ediyor.

Benzer şekilde hibrit ya da hidrojen kaynaklı farklı yakıt tüketimine sahip araçların ortaya çıkmasıyla araçlarda da tasarruf devri günden güne bir bayrak yarışına dönecek gibi duruyor.

Tabii tüketiciler olarak tasarruf sağlayacağım derken gereksiz yere harcamada bulunmama bilincine de sahip olmamız gerekiyor. Markasız ürünlerde kullanılan kalitesiz malzemelerin tasarruf yerine tüketimi arttırabileceğini gözden kaçırmamak lazım. Yani piyasada gördüğümüz her led ampul ambalajında watt ve lümen değerleri belirtilse de markalı rakiplerine nazaran gerçekte aynı kalite ve tasarruf rakamlarının yanına bile yanaşamıyabiliyor.

Tasarrufta diğer bir boyut ise yalıtım. Binalarımızın yalıtımlı olması bizlere büyük oranda tasarruf sağlarken, tıpkı normal ampulden tasarruflu ampullere geçiş gibi geçmişten bu yana ahşap pencere doğramalarının da PVC pencereler ile değiştirilmesi ısıtma giderlerimizi bir hayli azaltmış durumda. Ancak günümüzde daha aydınlık mekanlar için büyütülen pencerelerden kaynaklanan ısı kaybını azaltmak için ne yazık ki çift cam veya PVC pencereler de artık yeterli olamıyor. Daha iyi bir ısı yalıtımı için tıpkı tasarruf ampulünden led ampullere yapılan geçiş gibi pencerelerimizi de PVC yerine Isıcamlar ile donatmamız gerekiyor.



Isıcamlar da tıpkı PVC pencerelerde kullanılan çift cam gibi aralarında cam çıtası kullanılarak boşluk bırakılan birden fazla camın bir araya getirilip tek bir cam gibi oluşturulan ısı ve ses yalıtımında üstün performans gösteren bir cam çeşidi.

Isıcamı oluşturan camlar arasında da daha iyi bir yalıtkan olan hava bulunmakta. Normal şartlarda fiziksel olarak ısı kendisinden daha soğuk olan ortamlara geçiş göstermekte. Yani kışın odanızın ısısı camınız PVC doğrama olsa bile dışarı kaçmaya meyillidir. Ancak günümüzde yeni çıkan Isıcam teknolojileri ile bu ısı kaçışını minimum seviyelere indirgeyebilmek mümkün ve hatta bu tip pencereler yazın da sıcak havanın odanıza girmesine engel olabilmekte. Bu şekilde kışın ısınma, yazın ise soğutma giderleri de ciddi oranda azaltılabilmekte.

‘PVC Pencere Sistemi İle Kışa Hazırlıklı Girin!’ haberimiz için burayı tıklayın...




:: Atakent

15 Şehitler Köprüsü Bu Gece Kapalı Olacak

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklama ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsünün 29...

Kaynak: AtakentHaber

Köprü Ve Otoyol Ücretlerine Zam Geri Çekildi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun otoyol ve köprü geçişleri...

Kaynak: AtakentHaber

Köprü Ve Otoyol Ücretlerine Zam Geldi

Karayolları Genel Müdürlüğü, `Otoyol ve köprü ücretleri, 25 Ekim 2023 Çarşa...

Kaynak: AtakentHaber

29 Ekim’de Bazı Metrolar Ücretsiz Olacak

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyl...

Kaynak: AtakentHaber

SiparisYolda.com Reklam