:: HABER DETAY

Banliyö Hattı Hakkında Merak Ettikleriniz
Şahin Tercüme Reklam

Banliyö Hattı Hakkında Merak Ettikleriniz


2013 yılından bu yana yenilenmekte olan Halkalı-Gebze arasındaki eski banliyö hatları tamamlandı ve 76.6 kilometrelik hattın açılışı 12 Mart tarihinde gerçekleştirildi ve bir gün sonrasında seferlere başlandı.

Banliyö trenleri ile hızlı trenlerin aynı anda çalışacağı hatta günde 1.7 milyona kadar yolcunun taşınması planlanıyor. Banliyö hattında Gebze’den Halkalı’ya 115 dakikada seyahat edilmekte.



Peki Banliyö İle Nerelere Ne Kadara Gidebilirsiniz?

43 istasyon bulunan Gebze-Halkalı Banliyö Tren Hattı’nın tüm durakları;
Halkalı, Mustafa Kemal, Küçükçekmece, Florya, Akvaryum, Yeşilköy, Yeşilyurt, Ataköy, Bakırköy, Yenimahalle, Zeytinburnu, Kazlıçeşme, Yenikapı, Sirkeci, Üsküdar, İbrahimağa, Söğütlüçeşme, Feneryolu, Göztepe, Erenköy, Suadiye, Bostancı, Küçükyalı, İdealtepe, Süreyya Plajı, Maltepe, Cevizli, Atalar, Başak, Kartal, Yunus, Pendik, Kaynarca, Tersane, Güzelyalı, Aydıntepe, İçmeler, Tuzla, Çayırova, Fatih, Osmangazi, Darıca, Gebze



Hattın Entegre Olduğu Diğer Hatlar;

Halkalı istasyonunda (yapımı devam eden) M11 Halkalı-İstanbul Havalimanı-Gayrettepe metro hatları ile,
Halkalı istasyonunda (yapımı devam eden) M1B Halkalı-Kirazlı Bağcılar metro hatları ile,
Ataköy istasyonunda (yapımı devam eden) M9 İkitelli-Ataköy metro hattı ile,
Bakırköy istasyonunda (yapımı devam eden) M3 Bakırköy-Başakşehir metro hattı ile,
Yenikapı istasyonunda M1A Yenikapı-Atatürk Havalimanı,
Yenikapı istasyonunda M1B Yenikapı-Kirazlı metro hattı ile,
M1B Yenikapı-Kirazlı ve M2 Yenikapı-Hacıosman metro hatları ile,
Sirkeci istasyonunda T1 Kabataş-Bağcılar tramvay hattı ve denizyolları ile,
Ayrılık Çeşmesi istasyonunda M4 Kadıköy-Tuzla metro hattı ile,
Üsküdar istasyonunda M5 Üsküdar-Çekmeköy (ve yapımı devam eden Sultanbeyli) metro hattı ile,
Göztepe istasyonunda (yapımı devam eden)M12 Göztepe-Ümraniye metro hattı ile,
Bostancı istasyonunda (yapımı devam eden) M8 Bostancı-Dudullu metro hattı ile,
Pendik istasyonunda (yapımı devam eden) M10 Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattı ile,
İçmeler istasyonunda M4 Kadıköy-Tuzla metro hattı ile entegrasyon bulunmakta.



İşte İstanbul’un yenilenen güncel metro haritası;


Burayı Tıklayın...


Peki Ne Kadara Seyahat Edebilirim?

Banliyö hattında Tam tarifesi için en az taşıma ücreti olarak 2,60 TL tespit edilirken, İndirimli 1,25 TL ve 2 İndirimli 2 tarifesi 1,85 TL tespit edildi.

Ancak hat kullanıldığında İstanbul kartınızda Tam Tarife ile seyahat edecek normal yolcular için minimum 5,70 TL bulunması gerekecek. Çünkü gittiğiniz mesafe kadar ödüyor olacağınızdan başlangıçta Halkalı-Gebze arası mesafe ücreti kartınızdan çekilecek ve indiğiniz durakta kartınızı tekrar okuttuğunuz taktirde kartınıza kullanmadığınız mesafe kadar geri yükleme yapılacak. Buna göre Halkalı’dan baliyö trenine binen bir yolcu Küçükçekmece durağından inmek isterse 2,60 TL, Bakırköy durağında inmek isterse 3,25 TL, Gebze’ye kadar gitmek isterse 5,70 TL ödüyor olacak.





Yeni Entegre İETT Hatları Da Devreye Girdi

Banliyö Hattına çeşitli noktalardan da İETT otobüsleri ile aktarım devreye girdi.

MR40 Kanuni Süleyman Hastanesi KSS-Atakent-Halkalı İstasyon arasında 20 dakikada bir,
MR50 Kayabaşı Kiptaş-Kayaşehir-Halkalı İstasyon arasında 40 dakikada bir,
MR51 Bahçekent-Bahçeşehir-Halkalı İstasyon arasında 40 dakikada bir,
MR60 Pendik YHT-SAW Sabiha Gökçen Havalimanı arasında 30 dakikada bir ve
MR61 Güzelyalı Tuzla Devlet Hastanesi arasında 30 dakikada bir
ring sefer olarak İETT seferleri yapılmakta.

Seferlerin Başlama ve Bitiş Saatleri Kaç?

Başlangıçta sefer aralıkları Halkalı-Gebze arası 15 dakikada bir, Söğütlüçeşme Zeytinburnu arası ise 8 dakika olarak belirlendi. Marmaray entegrasyonu noktasına gelindiğinde bu aralık yoğunluğa göre 2 dakikaya kadar düşürülebiliyor.



Şehirler Arası Hat İle Nerelere Gidebilirim

Hatların açılması ile birlikte Halkalı istasyonundan Ankara ve Konya’ya hızlı tren ile konforlu şekilde seyahat edilebilmekte. Sivas hızlı tren hattının ise yapım çalışmaları devam ediyor. Aynı şekilde hattın tamamı bittiğinde Pekinden İngiltere’ye kesintisiz seyehat edilebilecek.

Halkalı-Ankara Hızlı Tren Hattı Sefer Saatleri



Halkalı-Konya Hızlı Tren Hattı Sefer Saatleri



Halkalı-Edirne Konvansiyonel Tren Hattı Sefer Saatleri



2013 Yılından Bu Yana Çalışmalar Sürüyordu

Haydarpaşa-Gebze arasında bulunan, 29 Mayıs 1969 yılından bu yana hizmet veren banliyö tren hattının Pendik-Gebze bölümü 29 Nisan 2012’de, Kazlıçeşme-Halkalı bölümü 1 Mart 2013’de, Haydarpaşa-Pendik arasındaki bölüm 19 Haziran 2013’te yapılan son seferlerin ardından kapatılmıştı. Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren projesi ve Marmaray’la entegre olarak çalışması planlanan hattaki yenilenme çalışmaları nedeniyle, raylar sökülmüş, pek çoğu tarihi eser statüsünde bulunan istasyonların da yenilenmesine karar verilmişti. Yapım süresi 24 ay olarak planlanan yenileme çalışmalarının 2015 yılı Haziran ayında sonuçlandırılması hedeflenmişti. Ancak aradan geçen süre içinde yapımı üstlenen firma, maliyetlerdeki aşırı artışı gerekçe göstererek 2014 yılının Ekim ayında çalışmaları durdurmuştu. Sorunların çözülmesinin ardından çalışmalar 2015 yılı içinde tekrar başlamıştı.



Günde 1.7 Milyon Yolcu Taşınması Planlanıyor

43 istasyonun bulunacağı Gebze’den Halkalı’ya 115 dakikada seyahat edilebilecek. Hatta Bakırköy’den Bostancı’ya 37 dakika, Söğütlüçeşme-Yenikapı’nın seyahat süresi ise 12 dakika olacak. Hatta günde 1.7 milyon yolcunun taşınması planlanıyor.

Halkalı-Gebze Banliyö Hatları’nın İyileştirilmesi Projesi’nin tamamlanmış, sinyalizasyon ve test işlemleri devam etmekteydi. 2013 yılından bu yana kapalı olan hatta 10 Mart itibariyle karşılıklı seferlere başlanacağı duyurulmuştu. 12 Mart 2019 tarihi saat 13.00’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile Fevzi Çakmak Meydanında yapılan tören ile metro standartlarına getirilen Banliyö Hattı açılmış oldu.

Avrupa Yakası’nda Halkalı’dan Kazlıçeşme’ye, Anadolu yakasında ise Söğütlüçeşme’den Gebze’ye kadar uzanan olan Banliyö Sistemlerinin metro standartlarına kavuşturuldu ve Marmaray ile entegre kesintisiz bir şekilde çalışacak hale getirildi.

En yoğun günlerde yaklaşık iki dakikada bir trenlerin üzerinde çalıştırılması planlanan hattın, tek yönlü saatte 75 bin, çift yönlü 150 bin yolcu olmak üzere günde 1,7 milyon yolcu tarafından kullanılması hedefleniyor. Başlangıçta sefer aralıkları Halkalı-Gebze arası 15 dakikada bir, Söğütlüçeşme Zeytinburnu arası ise 8 dakika olarak belirlendi. Marmaray entegrasyonu noktasına gelindiğinde bu aralık yoğunluğa göre 2 dakikaya kadar düşürülebiliyor.

Hat üzerinde bir gidiş, bir geliş olmak üzere iki banliyo hattının yanı sıra bir de şehirlerarası seyahat için hızlı tren hattı yapılmakta.

T-1 ve T-2 adı verilen hat Marmaray araçları tarafından kullanılırken T-3 hattı ise şehirlerarası ve uluslararası trenler ile yüksek hızlı trenlere tahsis edilmiş durumda.



Avrupa Yakasında 20 kilometre, Anadolu yakasında ise 43 kilometre olmak üzere karada toplamda 63 kilometre, Marmaray denizaltı kısmı da dahil edildiğinde toplamda 76 kilometrelik uzunlukta olması planlanan hattın daha önce ray döşeme işlemleri, inşaat ve altyapı çalışmaları ve elektro mekanik sistemleri tamamlanmış, 2018 yılı sonu da hizmete açılması planlanmıştı. Ancak sinyalizasyon çalışmaları tamamlanmadan açılması riskli olacağından açılış Mart ayına ertelenmişti. Açılış ile birlikte Halkalı’dan Gebze’ye kadar kesintisiz olarak ulaşım sağlanmış oldu.

Proje ayrıca 15 farklı raylı sistem ile 11 istasyonda entegrasyon sağlandı.

Son teknoloji havalandırma, sinyal ve kontrol sistemleri kullanılmakta olan ve fiber optik altyapısı Kandilli Rasathanesi’ne bağlanacak olan projenin, bir deprem anında gerekli tedbirler alınabilecek ve İtfaiye Daire Başkanlığı’nın da anında müdahale edebileceği şekilde tasarlandığı öğrenildi.

Haydarpaşa Garı’nın ise yüksek hızlı tren garı olarak hem yolculara hizmet edeceği, hem de trenlerin gare (istasyon) sahası olarak hizmet vereceği öğrenildi.

Bilindiği üzere Marmaray Projesi’nde kullanılan 440 adet demiryolu aracının 300’ü ülkemizde üretilmişti.

‘Halkalı’dan Kalkan Yüksek Hızlı Trenler Hakkında Merak Ettikleriniz’ haberimiz için burayı tıklayın...


‘Müjde: Atakent’e Ring Sefer Konuldu!’ haberimiz için burayı tıklayın...


‘Müjde: Ring Sefer Güzergahı Değişti!’ haberimiz için burayı tıklayın...


:: Atakent

Atakent’teki Sitelerde Cumhuriyetin 100.Yılı Etkinlikleri

Atakent Mahallesinde Cumhuriyetimizin 100. Yılı çerçevesinde birçok ücrets...

Kaynak: AtakentHaber

15 Şehitler Köprüsü Bu Gece Kapalı Olacak

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklama ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsünün 29...

Kaynak: AtakentHaber

Köprü Ve Otoyol Ücretlerine Zam Geri Çekildi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun otoyol ve köprü geçişleri...

Kaynak: AtakentHaber

Köprü Ve Otoyol Ücretlerine Zam Geldi

Karayolları Genel Müdürlüğü, `Otoyol ve köprü ücretleri, 25 Ekim 2023 Çarşa...

Kaynak: AtakentHaber

Sanal Saha Reklam