:: HABER DETAY

Halkalı Treni ve Otobüs Entegrasyonu
Şahin Tercüme Reklam

Halkalı Treni ve Otobüs Entegrasyonu


Öncelikle uzun süredir özlemini çektiğimiz yenilenen banliyö ve yüksek hızlı tren hattımız Atakentimize ve tüm İstanbullulara hayırlı olsun.

Banliyö ile Atakent’ten şimdilik başlıca Küçükçekmece (Metrobüs), Florya Akvaryum, Bakırköy, Yenikapı (Aksaray/ aktarma ile Taksim, Beyazıt, Maslak yönü, Otogar, Bağcılar), Sirkeci, Üsküdar (Aktarma ile Ayrılıkçeşme/Kadıköy Metrosu/Ümraniye/Çekmeköy Metrosu), Bostancı, Pendik, Tuzla, Gebze gibi destinasyonlara gidilebilmekte. Tüm bunlara AtakentHaber.com’daki yazılarımızda detaylı olarak değinmiştik. Burayı tıklayarak okuyabilirsiniz.

Banliyö hattının yanı sıra artık Halkalı’dan kalkan yüksek hızlı trenler ile de farklı şehirlere seyahat etme imkanına kavuşmuş olduk. Yüksek Hızlı Trenler ile ilgili yazımızı da burayı tıklayarak okuyabilirsiniz.

Banliyö ve Yüksek Hızlı Tren hattı için yetkililere ve emeği geçenlere minnettarız. Hatların açılması ile Atakent ve İstanbulluların trafikte geçirdiği süreler de minimuma inmiş olacak. Bu sayede akaryakıt ithalatı ve hava kirliliği de önemli ölçüde azalmış olacak.



Biliyorsunuz Halkalı - Gebze Banliyö Tren Hattının açılışı ile birlikte İETT tarafından aktarma seferleri de başlatılmıştı. MR40, MR50 ve MR51 numaralı hatlar Halkalı İstasyon durağına kadar yolcuları sık aralıklarla taşımak üzere planlama yapılmıştı. Detaylar için ilgili yazımızı burayı tıklayarak okuyabilirsiniz.

Ancak tüm bu planlamaya rağmen İETT ring seferlerinin düzeninin henüz tam olarak oturtulamamasından kaynaklı banliyö ve yüksek hızlı tren yolcuları büyük mağduriyetler yaşamakta ve bu konularda yoğun şikayetler almaktayız.

Ne yazık ki hattaki otobüs sayısının yetersiz oluşu nedeniyle yaşanan aksaklıklara İETT tarafından talep yoğunluğunun azlığı neden olarak gösterilip sefer saatleri 30 dakikada bir olacak şekilde sefer saatleri yeniden güncellendi. Bildiğiniz üzere daha önce 20 dakikada 1 olarak planlanmıştı.

Halbuki aksaklıkların kaynağının iyi tespiti ile banliyö kullanımını işlevsel hale getirmek daha iyi olmaz mıydı?



Sıkıntıların kaynağına inecek olursak; banliyö trenlerinin Halkalı İstasyona varış saatleri ile İETT tarafından açıklanan ring seferlerinin bazılarının saatlerinin uyuşmaması başlı başına bir problem. Buna çözüm olarak 15 dakikada 1 gelen her banliyö treni için yine 15 dakikada 1 Halkalı İstasyondan banliyö treni varış saatinden 10 dakika sonrasında sefer yapılabilir. Ya da en azından 30 dakika aralığına çekilen bu seferler bu şekilde düzenlenebilir. Sonucunda senkronizasyon da sağlanmış olacaktır.

Trafik kaynaklı gecikmelerin minimuma indirilebilmesi adına Halkalı İstasyon durağı aynı noktadaki çemberden biraz öteye alınabilir. Bu şekilde istasyonu geçip gümrüğün yakınındaki köprüden U Dönüşü yapan otobüsler trafiğin durumuna göre 5 ila 10 dakika kazanmış olacaklardır. İnen yolcu durağı ise çemberden daha geriye çekilmeli veya yolcular doğrudan tren istasyonuna bırakılmalı ve yolun o noktasına yeni bir çember/geçiş konularak karşıya otobüslerin kolay geçişi sağlanmalıdır.



Ayrıca bazı seferlerde yaşanan aksaklıkların bir sonraki ring seferi etkilemesi de diğer bir aksaklık olarak göze çarpmakta. Bunların yanı sıra istasyon durağından kalkacak otobüsteki yolcu sayısının yeterli sayıda olmadığının düşünülüp sefer/durak atlatılması yöntemi tercih edilerek seferlerin birleştirilmeye çalışılması da yolcuların planlarını alt üst etmekte. Bunlara bir de şöför tercihleri eklenince çile daha da artabilmekte.

Örneğin 17.40’ta istasyona varan bir banliyö treni için 17.50’de sefer olmasına rağmen şöförler bir önceki gecikmeyi bahane edip trenin ve yolcuların geldiğini görmesine rağmen 17:47’de boş otobüs ile yola çıkmayı tercih edebiliyor. Halbuki inisiyatifi yolcuları alıp gitmek yönünde kullanması durumunda yolcuların durakta bekleme süreleri ve atlatılan seferler nedeniyle yığılmalar da minimuma inecektir.





Hali hazırda Halkalı’dan Bakırköy’e 20 dakika, Halkalı’dan Yenikapı’ya 30 dakika gibi kısa sürelerde seyahati tercih edecek Atakent, Bahçeşehir ve Ispartakule yolcuları kolaylıkla çözülebilecek hatalı uygulamalar nedeniyle mağdur edilmemelidir. MR hatların sefer güzergah ve sıklığı teoride çok makul görünmekte ancak iş uygulamaya geldiğinde sıkıntılar banliyö ile kazanılan yolcuları kaybetme noktasına getirebilmektedir.

Atakent bölgesi duraklarını da kapsayan MR40 (KSS Hastanesi - Atakent Mah. - Halkalı İstasyon) güzergahı üzerindeki yaklaşık 10.000’in üzerinde nüfusa sahip Olympiakent’in veya yine yoğun bölgelerden bir olan Atakent Etapların içinden geçmemesi tepkilere neden olmuştu ve sorun İETT tarafından bir gün içerisinde çözümlenmişti.



Aynı şekilde Bosphorous, İstanbul Sarayları ve Ege Yakası gibi sitelerde oturan Atakent sakinlerinin de yoğun bir şekilde ring sefer talepleri bulunmakta.

Bu talepler de MR50, MR51 veya 142B numalı ring sefer hatlarından birinin yapılacak düzenleme ile bir üst caddeden geçirilmesi sayesinde çözüme kavuşturulabilir. Böylelikle 1.Etap hariç Atakent’in büyük bölümü bu imkandan faydalanmış olur.

Atakent 1. Etap’tan Halkalı İstasyonuna erişmek isteyenler için ise MR40 hattının uzatılması çok işlevsel olmayacaktır. Çünkü MR40’ın mevcut süresi konforlu ulaşım için gayet makuldür. Hattın güzergahının uzatılması durumunda banliyö hattını tercih eden yolcularda büyük oranda düşüş yaşanacaktır. Çünkü Atakent içerisinde halihazırda neredeyse her sokağa uğramakta olan mevcut 98T, 89, 89T gibi hatlar hem yoğunluk hem de yolculuğun uzun süreler alması nedeniyle kullanılamaz duruma gelmiştir. Başakşehir tarafından Halkalı İstasyon yönüne kalkacak yeni bir MR hattın Atakent 1.Etap’tan geçirilmesi ile bölge sakinlerinin sorunu hem giderilmiş olacak, hem de Başakşehir sakinlerinin de banliyö hattına yönlendirilmesi ile Başakşehir - Atakent - Basın Ekspresi yönünde trafik ve otobüslerdeki yoğunluk bir hayli azalmış olacaktır.

Ayrıca HT2 KSS Hastane-Mahmutbey Metro hattının güzergahının Halkalı istasyonu kapsayacak şekilde genişletilmesi ve tekrar Mehmet Akif Ersoy hastanesi önünden geçmesi de 4.Cadde, Soyak Olympiakent C Kapısı, Konutbirlik, Avrupa Konutları 3 gibi sitelerin de Halkalı İstasyona ekspres ulaşım ihtiyaçlarını karşılayacaktır. (Önerisi için Hasan Sarı beye teşekkürler)



İETT dışında TCDD tarafında da bazı sıkıntılar bulunmakta. Örneğin Halkalı kalkışlı banliyö trenlerinin sefer sıklığı olan 15 dakika yetersiz kalmaktadır. Buunla birlikte 10’lu setlerin yerine 5’li tren setlerinin kullanılması tren içi yoğunluklara neden olmaktadır.





Ayrıca 6.00-22.00 saatleri arasında seferlerin yapılıyor olması da bir başka olumsuz noktadır. Söğütlüçeşme Zeytinburnu arasındaki seferler gibi en az 00.00’a kadar uzatılmalıdır. Hatta sabaha kadar saat başı veya iki saatte bir Halkalı-Gebze arası nöbetçi seferler de yapılmalıdır ki yolcular araç kullanımına yönlenmesin ve hat tam anlamıyla işlevsel olsun.

Yolcuların istasyona yaklaştıklarında görebilecekleri noktalara her iki yöndedr sefer kalkış saatleri gösterilmelidir ki yolcular henüz kalkış süresi bulunan tren seferlerine yetişmek için acele etmek durumunda kalmasınlar veya yetişebilecekleri seferleri ucu ucuna kaçırmasınlar. Bunun yanı sıra İETT uygulamasına tren ve metro hatları da entegre edilebilir. Tabii İETT uygulamasındaki bazı otobüslerin sefer durumundayken bile sistemde bazen görünüp bazen görünmemeleri gibi eksikliklerin de giderilmesi yerinde olacaktır.

Yine istasyon çevresinde ücretsiz otopark sayısı arttırılmalı ve İstasyon Caddesi üzerinde trafiğe ve dolayısıyla gecikmelere neden olacak şekilde parklamalar engellenmelidir.



Tüm bu sorunların yetkililer tarafından ivedikle çözüleceğini ve 90 binin üzerinde nüfusuyla Türkiye’nin en büyük mahallelerinden biri olan Atakent’in sakinlerinin konforlu bir şekilde seyahat etmelerinin sağlanacağını düşünüyorum. Muhtarlık ve Belediyelerimizin de bu yönde girişimlerde bulunması için lütfen bu yazıyı paylaşmanızı ve sorunları bize email ve sosyal medyadan dm yolu ile göndermenizi rica ediyorum. Sizlerin de desteği ile Atakentimiz daha yaşanılabilir hale gelecektir...

‘Banliyö Hattı Hakkında Merak Ettikleriniz’ haberimiz için burayı tıklayın...


‘Müjde: Atakent’e Ring Sefer Konuldu!’ haberimiz için burayı tıklayın...


‘Müjde: Ring Sefer Güzergahı Değişti!’ haberimiz için burayı tıklayın...


‘Banliyö Hattı Törenle Açıldı’ haberimiz için burayı tıklayın...


:: Atakent

Atakent’teki Sitelerde Cumhuriyetin 100.Yılı Etkinlikleri

Atakent Mahallesinde Cumhuriyetimizin 100. Yılı çerçevesinde birçok ücrets...

Kaynak: AtakentHaber

15 Şehitler Köprüsü Bu Gece Kapalı Olacak

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklama ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsünün 29...

Kaynak: AtakentHaber

Köprü Ve Otoyol Ücretlerine Zam Geri Çekildi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun otoyol ve köprü geçişleri...

Kaynak: AtakentHaber

Köprü Ve Otoyol Ücretlerine Zam Geldi

Karayolları Genel Müdürlüğü, `Otoyol ve köprü ücretleri, 25 Ekim 2023 Çarşa...

Kaynak: AtakentHaber

SiparisYolda.com Reklam