:: HABER DETAY

Niye sivri beni ısırıyor?
Şahin Tercüme Reklam

Niye sivri beni ısırıyor?


Sivrisineklerin neden bazı insanları ısırıp diğerlerine dokunmadığı ortaya çıktı! Beden kokusunda `karbondioksit ve oktenol` bulunanlar, sivrisineklerin öncelikli hedefi oluyor.

Bilim adamları, sivrisineklerin beslenmek için neden bazı insanları tercih edip bazılarına dokunmadığını sonunda buldu! ABD`nin Nashville kentindeki Vanderbilt Üniversitesi`nde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, üç organdan oluşan sivrisineklerin burnunda bulunan bazı hücreler insan bedeninin kokusunu oluşturan farklı kimyasalları tanımlayabiliyor. Bazı insanların ter kokusu sivrisinekleri daha fazla cezbediyor. Kokusunda ´karbondioksit, oktenol ve diğer bazı maddeler bulunan insanlar´ sivrisineklerin öncelikli hedefi oluyor.

Sıtma tarih olabilir!

Bilim adamları, bu bulgu sayesinde 5-10 yıl içinde sivrisineklerin burunlarını bloke edip, beslenecek insan bulmalarını imkânsız hale getirecek yeni nesil bir sinek ilacı geliştirilebileceğini umut ediyor. Yapılacak yeni çalışmalar sayesinde sivrisineklerin yaydığı en öldürücü hastalık olan sıtmanın da tarih olacağı düşünülüyor. Çoğunluğu Afrika`da ´Sahraaltı´ bölgesinde olmak üzere yılda 650 milyon kişi sıtmaya yakalanıyor, çoğu çocuk 1-3 milyon kişi bu hastalıktan ölüyor. Vanderbilt Üniversitesi`ndeki araştırma da sıtmanın en büyük sorumlusu olan sivrisinek türü ´Anopheles gambiae´ üzerinde yapıldı.

:: Doğa

Lider balıklar!

Bilim adamları balık sürülerinin kendi liderlerini belirlemek için iki aday...

Kaynak: Ajans

Balığa ameliyat!

Hiç balık da fıtık mı olurmuş demeyin! Londra Hayvanat Bahçesi`ndeki dev ak...

Kaynak: Ekolay

Bal arıları dörde kadar sayabiliyor

Avustralyalı bir araştırmacı, bal arılarının dörde kadar sayabildiklerini o...

Kaynak: Ajans

Balığın ilginç hamileliği...

Bilim adamları, DNA testleriyle dişi bir köpekbalığının erkek köpekbalığı o...

Kaynak: AA

Atakent Haber Reklam