:: HABER DETAY

Kredi kartı sahiplerine müjde
Şahin Tercüme Reklam

Kredi kartı sahiplerine müjde


Kastamonu Asliye Hukuk Mahkemesi, kredi kartı aidatının iadesini isteyen müşterinin itirazını haklı bulan Tüketici Sorunları Hakem Heyeti`nin kararına banka tarafından yapılan itirazı reddetti.

Kastamonu Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, bir banka tarafından tüketiciden tahsil edilen yıllık kart aidat bedelinin, haksız olduğuna ve bedelin tüketiciye iade edilmesine karar verdi.

Kastamonu İsfendiyarbey İlköğretim Okulu sınıf öğretmeni Necati Kayıkçı, bir bankadan aldığı kredi kartının ekstresine, yıllık üyelik aidatı adı altında 30 YTL borç eklendiğini belirterek Kastamonu Tüketici Sorunları Hakem Heyeti`ne başvurdu. Kayıkçı, bu uygulamanın haksız olduğunu belirterek paranın kendisine iade edilmesini talep etti.

Başvuruyu inceleyen Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, bankanın uygulamasının Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu`nun, ´Sözleşmede kart hamilinin haklarını zedeleyici ve kart çıkaran kuruluş lehine tek taraflı haksız şartlar sağlayan hükümlere yer verilemez´ hükmü ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun`un ilgili hükmüne aykırı olduğunu bildirdi.

Heyet, tüketicinin talebinin kabulüne, ``Haksız şart mahiyetinde tüketiciden tahsil edilen 30 YTL yıllık kart aidat bedelinin şikayetliden tahsil edilerek tüketiciye verilmesine`` oy birliğiyle karar verdi.

-KARARDAN-

Bunu üzerine banka, Kastamonu Asliye Hukuk Mahkemesi`ne başvurarak heyetin kararına itiraz etti.

Banka, dava dilekçesinde taraflar arasında imzalanan kredi kartı üyelik sözleşmesinde bankanın, üyelik ücreti talep edebileceğinin açık olarak belirtildiğini savundu.

Kredi kartı üyelik sözleşmesini inceleyen mahkeme, sözleşme maddelerinde üye veya ek kart hamilinin bankaca belirlenecek tutarda bir defaya mahsus olmak üzere giriş aidatı ile her yıl üyelik aidatı ödemeyi kabul edeceğinin belirtildiğini tespit etti.

Tüketici Mahkemesi sıfatıyla davaya bakan Mahkeme, ``Alınması gereken harç, peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına`` karar vererek bankanın itirazını reddetti.

-``ÜYELİK AİDATI HAKSIZ ALINIYOR``-

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Kastamonu Şube Başkanı Hayriye Kipay, yaptığı yazılı açıklamada, bankaların müşterilerinden ``kart bedeli``, ``üyelik aidatı``, ``hesap iletim ücreti`` adı altında ``haksız ve hukuksuz para aldığını veya hesaplarından otomatik kestiğini`` ileri sürdü.

Kipay, 30 YTL civarında olan bu bedellerin, kişisel olarak küçük ve önemsiz görülse de milyonlarca kredi kartı ve hesap sahibinden bu paranın kesildiği göz önüne alındığında toplam rakamın her yıl toplam 2-3 milyar YTL`ye ulaştığını ileri sürdü. 05 Eylül 2007, Çarşamba

:: Genel

Marmara Denizi’nde Peş Peşe Depremler

Marmara Denizi, Gemlik Körfezi’nde 3.2, 3.3 ve 3.1 büyüklüğünde depremler m...

Kaynak: AtakentHaber

İstikbal Göklerdedir

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu SpaceX...

Kaynak: AtakentHaber

Akaryakıta ÖTV Zammı!

Akaryakıtta alınan ÖTV tutarı otomatik olarak, Türkiye İstatistik Kurumu’nu...

Kaynak: AtakentHaber

Beklenen Asgari Ücret Zammı Belli Oldu

Milyonlarca çalışanın nefeslerini tutup beklediği 2024 yılı asgari ücret za...

Kaynak: AtakentHaber

SiparisYolda.com Reklam