:: HABER DETAY

Onbir Ayın Sultanı
Şahin Tercüme Reklam

Onbir Ayın Sultanı


On bir ayın sultanı Ramazan, son yıllarda günlerin daha uzun olduğu yaz mevsimine denk geliyor. Bu nedenle oruç tutacak kişilerin iftar ve sahurda her zamankinden daha dikkatli ve özenli olunması gerekiyor.

Özellikle kronik rahatsızlığı olan şeker ve tansiyon hastalarının oruç öncesi vücutlarını 15-16 saat sürecek açlığa dayanabilecek şekilde hazırlaması şart. Ramazan ayında sağlık sorunu olmayan kişilerin ise öğün sayısının azalmasıyla metabolizması yavaşladığı için mutlaka sahura kalkması lazım. Bu ayda yapılan hatalardan biri sahura kalkılmadan oruç tutulması. Aç kalınan süre çok uzun olduğundan sadece akşam yemeğiyle oruç tutanlar gün içinde çok zorlanıyor. Oruç aynı zamanda insan sağlığı açısından vücudun belli bir disipline girmesi anlamını da taşıyor. Oruç tutan birçok sigara kullanıcısı bu dönemde madde bağımlılığından kurtulabiliyor.



Önceden aşırı alkol alıp, bir ay süre ile almayanlarda karaciğer açısından faydalı sonuçlar gözlediklerini belirten Acıbadem Kadıköy Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Koptagel İlgün, normalde aşırı sigara içip bu ayda azaltanların da kendilerini zinde hissederek bu alışkanlıktan vazgeçebildiklerini ifade ediyor. Ayrıca Ramazan ayında aşırı yemek yemeyip kilosunu azaltan kişilerin de kan yağlarında düşüşler gözlemlenmiş. Uzun süre boş kalan midenin iftarda fazla doldurulmaması gerekiyor. İlgün, ´Ramazan`da yapılan en büyük hataların başında hızlı yemek yenilmesi ve besinlerin iyi çiğnenmemesi geliyor. Diğer önemli hata ise sahurda yemek yendikten hemen sonra yatılması.´ diye konuşuyor.

Az yiyin, şarküteri ürününü az tüketin

Ramazan ayında bilinçli beslenmenin nasıl yapılacağı, oruç tutanların en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Bu ayda oruç tutacak kişilerin pratikte zor uygulanacak önerilerden uzak durması gerekiyor. Ramazan`da sağlıklı beslenmek için şarküteri ürünlerinden uzak durmak, yavaş ve iyi çiğneyerek yemek, iftar ve sahur arasında sıvı ihtiyacının karşılanması büyük önem taşıyor.

Tansiyon ve şeker hastaları dikkat!

Şeker hastalığı düzenli yemek yemeyi gerektiren bir hastalık olduğundan, hastaların mutlaka ara öğün tüketmesi gerekiyor. Prof. İlgün, şeker ve tansiyon hastalarının oruç tutmamalarının sağlıkları için yararlı olacağını belirterek şöyle konuşuyor: ´Çok dengeli seyreden, insülin kullanmayan ve ayrıca oruç tutmazsam ruhsal durumum bozuluyor diyen hastalarımız var. Bu hastalara sık sık şeker kontrolü yapmaları kaydıyla oruç tutmalarına izin veriyoruz.´

Ramazan`da beslenme önerileri

Mutlaka sahura kalkın.
İftara hafif bir çorbayla başlayıp yarım saat kadar bekleyip,yemeğe geçin.
Ana yemeği yerken, 1-2 dilim kadar ekmek ve yoğurt da tüketebilirsiniz.
Ayva, kabak, elma gibi meyve tatlılarını ya da süt tatlılarını akşam öğününden 1-2 saat sonra alabilirsiniz.
Sahurda birkaç dilim tam buğday ya da çavdar ekmeği mutlaka tüketin. Çünkü esmer ekmek, kan şekerini dengede tutup, tok kalmaya yardımcı olur.
Ekmek yerine sahurda 4-5 yemek kaşığı yulaf ezmesi, iki tane ceviz, bir bardak süt ile hazırlayabileceğiniz bir karışım gün içinde tok kalmanızı sağlar.
Sahurda domates, salatalık, yeşillik grubundan tüketmek kabızlığı önlemede etkili olacağı gibi, yumurta tüketmek de tokluk hissi verecektir.


‘İftar Önerisi: Mısır Unu Çorbası’ haberimiz için burayı tıklayın...


:: Sağlık

Sağlık Bakanlığı’ndan Salgın Açıklaması

Sağlık Bakanlığı tarafından, geçmiş yıllardaki grip sezonları ile kıyasland...

Kaynak: AtakentHaber

Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı

Tırnak yeme, çocukluk döneminde en sık karşılaşılan zararlı alışkanlıklarda...

Kaynak: AtakentHaber

Bağışıklığı Güçlendiren Besinler

Havaların soğumasıyla birlikte bağışıklık sistemimiz zayıflıyor ve hastalık...

Kaynak: AtakentHaber

Boğaz Ağrısını Geçirmek İçin Tavsiyeler

Kış mevsiminin kendisini iyiden iyiye göstermeye başlamasıyla hastalıklarda...

Kaynak: AtakentHaber

SiparisYolda.com Reklam