:: HABER DETAY

McLarena Rekor CEZA
Şahin Tercüme Reklam

McLarena Rekor CEZA


Ferrari-McLaren casusluk skandalı olayında, Dünya Motor Sporları Konseyi`nin Paris`teki oturumdan, halen Formula1 2007 sezonu liderine rekor ceza çıktı...

Formula 1`i uzun süredir meşgul eden `casusluk skandalı` -şimdilik- sonuca ulaştı. Perşembe günü Paris`te toplanan FIA Dünya Motor Sporları Konseyi (WMSC), Vodafone McLaren Mercedes`i, Ferrari takımına ait 780 sayfalık teknik dökümanı kullanmaktan suçlu buldu.

Oldukça uzun süren oturumdan ilk gelen haberler, McLaren Mercedes`in Formula 1 2007 ve 2008 sezonundan diskalifiye edileceği şeklindeydi. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, McLaren`a 100 milyon dolar para cezası verilmesinin yanı sıra, takımın 2007 sezonunda elde ettiği Markalar Şampiyonası puanlarının silineceği bildirildi.

Sezon içerisinde şimdiye kadar 166 puan toplayan McLaren Mercedes, bu puanlara göre sezon sonunda FOM (Formula One Management)`dan alacağı parayı da kaybetmiş oldu.

Ayrıca, McLaren Mercedes takımı sürücülerinin kazanacağı olası bir yarış sonrası, takımdan hiçbir yetkili podyuma çıkamayacak.

Şampiyon Ferrari (!)

McLaren`ın 2007 sezonu için en yakın rakibi olan 143 puan sahibi Ferrari, bu kararla markalar klasmanında şampiyonluğunu -neredeyse- ilan etti. Zira, halen ikinci sırada olan Ferrari ile üçüncü sıradaki BMW Sauber takımları arasındaki puan farkı 57.

Sürücülerin şansı devam ediyor

WMSC, McLaren Mercedes`e verilen puan silme cezasının, takım sürücülerinin aldığı ve alacağı puanları etkilemeyeceğini de bildirdi. Sürücülerin FIA`ya sağladığı deliller ışığında, ´dokunulmazlık´ kazandıkları açıklandı. Böylece, McLaren, Markalar Şampiyonluğu`nu kaybetse de, sürücülerinden biri Dünya Şampiyonu olabilecek.

WMSC, McLaren Mercedes takımının 2008 sezonu aracıyla ilgili detaylı bir teknik raporun da kendilerine verilmesini istedi. Konsey, bu rapor ışığında Aralık 2007`de yapılacak toplantıda McLaren Mercedes`in 2008 sezonundaki kaderiyle ilgili bir karar verileceğini de açıkladı.

FIA, bugün karar hakkındaki gerekçelerini açıklayacak.

Temmuz ayında suçsuz bulunmuştu

Casusluk skandalı ile ilgili ilk oturum Temmuz ayındaydı. Bu oturumda Konsey, McLaren`ın bu bilgileri kendi yararına kullanmadığı kanısına vararak, takımı cezalandırmama kararı almıştı.

Ron Dennis: Bu cezayı haketmedik

McLaren`ın patronu Ron Dennis, cezanın açıklanmasının ardından, takımın web sitesinden yaptığı açıklamada şu noktalara değindi:

´En önemli şey, bu hafta sonu yarışıyor olacağız, sezonun geri kalanında ve diğer sezonlarda da. Bu, sürücülerimizin Dünya Şampiyonluğu için mücadele edebilecekleri anlamına geliyor. Yine de, bu şekilde cezalandırılmayı haketmedik.

Bugün FIA`ya, sürücülerimiz, mühendislerimiz ve çalışanlarımız tarafından verilen tüm deliller, herhangi bir gizli bilgiyi kendi çıkarımız için kullanmadığımızı gösterdi.

Dünya Motor Sporları Konseyi`ne verdikleri ifadelerde, üç sürücümüz de, teknik ekibimizin 140 çalışanı da, Ferrari`ye ait herhangi bir bilginin tarafımıza gelmediğini veya tarafımızca kullanılmadığını onayladı.

Ferrari`ye ait bilgilerin bir çalışanımızın evinde, kendi kişisel tasarrufunda olduğunu asla inkar etmedik. Bu bilgiler McLaren tarafından kullanıldı mı? Bugün, bunun doğruluğu kanıtlanamadı.

Bize sürekli, eğer McLaren bu bilgi kullanmadıysa, neden Stepney ve Coughlan`ın bunları topladığı soruldu. Bu konuda kesin birşey söyleyemeyiz, zira bugünkü oturuma ne Coughlan, ne de Stepney katılmadı. Ancak şunu biliyoruz ki, her ikisi de diğer takımlarla çalışmak için iş arıyorlardı. Bu Honda ve Toyota tarafından da doğrulandı.

2008 sezonuyla ilgili bir sorun yok, çünkü biz başka bir takıma ait herhangi bir bilgiyi kullanmış değiliz.

En iyi sürücülere ve araca sahibiz ve Dünya Şampiyonluğu`nu kazanacağız´

Ferrari karardan memnun

McLaren Mercedes`e verilen cezanın ardından, Ferrari takımı da bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, FIA`nın McLaren`a verdiği cezanın Ferrari takımınca onay gördüğü ve takımın gerçeğin su yüzüne çıkmasından dolayı memnun olduğu bildirildi.

:: Spor

Filenin Sultanları İçin Olimpiyatlar Macerası Başlıyor

2023 CEV Milletler Ligi ve Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası’nda şampiyo...

Kaynak: HabetTürk

Down Sendromlu Futsal Milli Takımımız Avrupa Şampiyonu!

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu bünyesindeki Down Sendromlu Futsal ...

Kaynak: AtakentHaber

Genç Yüzücü Dünya Şampiyonu!

Milli sporcu Kuzey Tunçelli, İsrail’de düzenlenen Dünya Gençler Yüzme Şampi...

Kaynak: AtakentHaber

Şampiyon Filenin Sultanları!

A Milli Kadın Voleybol Takımımız, 2023 CEV Avrupa Şampiyonasında çekişmeli ...

Kaynak: AtakentHaber

SiparisYolda.com Reklam