:: HABER DETAY

Nobel ödülü nano teknolojiye
Atakent Haber Reklam

Nobel ödülü nano teknolojiye


2007 Nobel Fizik Ödülü`ne Fransız Albert Fert ve Alman Peter Grünberg ´dev manyetik dirençle´ (GMR) ilgili çalışmaları sebebiyle layık görüldü.

Nobel komitesinin açıklamasında, bilgisayarın sabit disklerine kayıtlı bilgilerin okunması tekniğinde devrim yaptıkları için Fert ile Grünberg`e bu ödülün verileceği belirtildi. İki bilim adamının GMR teknolojisini, 1988`de ayrı ayrı yürüttükleri çalışmalarda keşfettikleri kaydedildi.

Akademi, GMR olarak bilinen tekniğin ´nano-teknolojinin gerçek bir uygulaması´ olduğuna da dikkat çekti. Fert ve Grünberg`in keşfettiği GMR teknolojisinin enformasyon ve iletişim alanına büyük etkisi oldu. Özellikle günümüzde tüm sabit disklerde kullanılan okuyucu kafaların yapımına imkân veren bu teknolojiyle sabit disklerin kapasitesi de artırıldı.

Ödüle layık görülen bilim adamlarından Fransız Albert Fert (69) 1995`ten beri Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi ve Fransız Thales Grubu`nun kurduğu birliğin bilim müdürü görevini üstleniyor. 68 yaşındaki Peter Grünberg de Almanya`da Forschungszentrum Jülich Enstitüsü`nde profesörlük yapıyor.

Nobel Fizik Ödülü`ne, geçen yıl, evrenin başlangıcına ışık tutan çalışmaları dolayısıyla Amerikalı bilim adamları John C. Mather ve George F. Smoot layık görülmüştü. Ödüller sahiplerine 10 Aralık`ta verilecek.

:: Teknoloji

Apple’dan Süpriz Geri Ödeme

Apple, performans yavaşlatmasına gittiğini kabul ettiği, eski model iPhone ...

Kaynak: AtakentHaber

İnternetini Paylaşanlara Hapis Cezası Şoku!

Yargıtay, sosyal medya hesabı üzerinden hakaret içerikli paylaşımda bulunan...

Kaynak: AtakentHaber

Elektrik Süpürgesi Devi Otomobil Üretiyor

İngiliz teknoloji şirketi Dyson, bir süredir planladığı elektrikli otomobil...

Kaynak: AtakentHaber

Whatsapp, Instagram ve Facebook’ta Sıkıntı Devam Ediyor

Sosyal medyada sona mı gelindi? Son aylarda yüksek çözünürlüklü video payl...

Kaynak: AtakentHaber

SiparisYolda.com Reklam