:: HABER DETAY

Nuh`un Gemisi
Atakent Haber Reklam

Nuh`un Gemisi


Türkiye doğasındaki tüm canlı türlerine ait bilimsel verilerin toplanacağı `Nuh`un Gemisi` adlı veri tabanına ulaşım için tıklayın.

Veri tabanı, Türkiye`deki 9 bin 600`den fazla bitki, 152 memeli, 459 kuş, 354 balık ve 106 sürüngen türü, korunan alanlar ve tüm yaşamalanlarıyla ilgili bilgileri içerecek.

Araştırmacılar, internet tabanlı veri tabanını kullanarak Türkiye`nin herhangi bir yerine harita üzerinden gözlemlerini girebilecek, sistemdeki verileri alan, bölge, habitat tipi ya da koruma alanlarına göre süzebilecek ve türlerin dağılım haritalarına ulaşabilecekler.

Dünyada bu sistem ilk kez Türkiye için kuruldu.

Doğa Derneği, Türkiye`nin zengin biyolojik çeşitliliği ile ilgili tüm verileri içerecek olan Nuh`un Gemisi adlı veri tabanının, Çevre ve Orman Bakanlığı adına Doğa Koruma ve MilliParklar Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen Biyolojik Çeşitlilik ve Doğal Kaynak Yönetimi (GEF-II) Projesi kapsamında Biyolojik Çeşitlilik İzleme Birimi tarafından geliştirildiğini belirtti.

Açıklamada, veri tabanının kuramsal tasarımı ve yazılımının geliştirilmesinin bakanlık adına Doğa Derneği uzmanları tarafından yapıldığı vurgulandı:

´GEF-II Projesi kapsamında veri tabanının yönetimi ve Türkiye`nin biyolojik çeşitliliğinin bilimsel olarak izlenebilmesi için Orman Genel Müdürlüğü- Orman ve Harita ve Fotogrametri Müdürlüğü altında Biyolojik Çeşitlilikİzleme Birimi kuruldu.

Biyolojik Çeşitlilik İzleme Birimi, Türkiye ve dünyanın farklı yerlerindeki uzmanların internet ortamından vereceği destek sayesinde ülkemiz doğasıyla ilgili tüm verileri biraraya getirecek.´

:: Doğa

Lider balıklar!

Bilim adamları balık sürülerinin kendi liderlerini belirlemek için iki aday...

Kaynak: Ajans

Balığa ameliyat!

Hiç balık da fıtık mı olurmuş demeyin! Londra Hayvanat Bahçesi`ndeki dev ak...

Kaynak: Ekolay

Bal arıları dörde kadar sayabiliyor

Avustralyalı bir araştırmacı, bal arılarının dörde kadar sayabildiklerini o...

Kaynak: Ajans

Balığın ilginç hamileliği...

Bilim adamları, DNA testleriyle dişi bir köpekbalığının erkek köpekbalığı o...

Kaynak: AA

SiparisYolda.com Reklam