:: HABER DETAY

ODTÜ `plastik ekran`ı buldu
Şahin Tercüme Reklam

ODTÜ `plastik ekran`ı buldu


Yeşil renk sorununu çözen ODTÜ`lü araştırmacılar, görüntü cihazlarının ekranlarının plastikten üretilmesinin yolunu açtı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi`nde (ODTÜ) cep telefonu, televizyon, elektronik gazete gibi görüntü cihazlarının ekranlarının plastik malzemeyle ucuza üretilmesini sağlayacak yeni bir madde geliştirildi. Yeşil renk oluşturulamadığı için bugüne kadar kullanılamayan plastik malzemeler, ODTÜ`deki ´devrim´ niteliği taşıyan son gelişmeyle kullanılabilir hale geldi. Yeni teknoloji, bina ve taşıtlarda ısı ve ışık yalıtımında kullanılan ´akıllı camların´ literatürdeki eksikliklerini de tamamlarken, maliyetleri de düşürecek yenilikler getiriyor. Çalışma bilim dünyasının önemli referans dergilerinden ´Chemical Communications´ dergisine kapak konusu oldu. ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Toppare, başkanlığını yürüttüğü araştırma grubunun ´Polimer Tabanlı Görüntü Cihazları ve Eksik Renk Yeşil´ adlı çalışmayı iki ay önce tamamladığını ve patent için başvuruya hazırlandıklarını söyledi. Literatürdeki elektrokromik malzemelerin (iletken plastik malzemeler) genellikle indirgenmiş halde mavi ve kırmızı renkte bulunduklarını, ancak çalışmalarından önce indirgenmiş halde yeşil renkte olabilen tek bir polimer (özel bir çeşit plastik) bulunmadığını anlatan Toppare şunları kaydetti:

Her boyutta cihaz

´Dr. Gürsel Sönmez tarafından ABD`de gerçekleştirilen ve çığır açan çalışma ilk indirgenmiş halinde yeşil renkli polimerin sentezi ve elektrokromik özelliklerini içermekteydi. Fakat bu polimerin yükseltgenmiş hali kahverengi olduğu için görüntü cihazlarında kullanılamıyordu.

Bizim bilim dünyasına katkımız, dünyada ilk defa indirgenmiş halde yeşil, yükseltgenmiş halde şeffaf polimerin sentezlenebilmiş olmasıdır. Ayrıca bu malzeme bazı organik çözücülerde çözülebilir hale de getirilmiştir. Dolayısıyla her türlü boyutta elektrokromik cihaz yapma olanağı ortaya çıkmıştır.´ Toppare böylece görüntü cihazlarının bükülebilen, esnek yapıya kavuşturulabileceğini, ısı ve ışık yalıtımında kullanılan akıllı camlarda da bu malzemelerin kullanılabileceğini belirtti.

:: Teknoloji

Apple’dan Süpriz Geri Ödeme

Apple, performans yavaşlatmasına gittiğini kabul ettiği, eski model iPhone ...

Kaynak: AtakentHaber

İnternetini Paylaşanlara Hapis Cezası Şoku!

Yargıtay, sosyal medya hesabı üzerinden hakaret içerikli paylaşımda bulunan...

Kaynak: AtakentHaber

Elektrik Süpürgesi Devi Otomobil Üretiyor

İngiliz teknoloji şirketi Dyson, bir süredir planladığı elektrikli otomobil...

Kaynak: AtakentHaber

Whatsapp, Instagram ve Facebook’ta Sıkıntı Devam Ediyor

Sosyal medyada sona mı gelindi? Son aylarda yüksek çözünürlüklü video payl...

Kaynak: AtakentHaber

SiparisYolda.com Reklam