:: HABER DETAY

Dişiniz ve mideniz ağrıyorsa kalp krizi geçiriyor olabilirsiniz
Atakent Haber Reklam

Dişiniz ve mideniz ağrıyorsa kalp krizi geçiriyor olabilirsiniz


Diş, mide ve kol ağrısı deyip geçmeyin. Bu ağrıların her biri kalp krizinin habercisi olabilir. Uzmanlar, kalp ağrılarının bazı zamanlar özellikle diş, mide ve sol kola vurabileceği uyarısında bulunuyor.

Bu durumda hastaların mutlaka elektrokardiyografi (EKG) yaptırması gerektiği belirtiliyor. Kayseri Anakalp Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Mustafa Kırman, kalp hastalıklarının, ölüm sebepleri arasında ilk sıraya yerleştiğini söyledi. Diş, mide ve özellikle sol kol ağrısı çeken birçok kişinin kalp krizi geçiriyor olabileceğine dikkat çeken Kırman, bu tür şikayetleri olan kişilerin kalp krizi geçirdiğini fark etmesinin çok zor olduğunu vurguladı. Bu hastaların kalp krizi geçirip geçirmediğinin ancak EKG ile belirlenebileceğini dile getiren Kırman, ´Burada en büyük görev ilgili birimlerdeki doktorlara düşüyor. Diş ağrısı çeken bir kişi dişçiye, mide ağrısı çeken biri kişi de dahiliyeciye gider. Nedeni belli olmayan böylesi şikayetlerle gelen hastalara mutlaka EKG yaptırılması gerekiyor. Çünkü hasta, gizli kalp krizi geçiriyor olabilir.´ açıklamasında bulundu.

Kendilerine çok sayıda kalp krizi geçiren; ancak diş, mide ve kol ağrısıyla gelen hastaların olduğunu aktaran Kırman, bu hastaların, gittikleri doktorlar tarafından kardiyologlara yönlendirildiğini aktardı.

İnsanların beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve bununla birlikte hareketsiz ve stresli yaşamın her geçen gün giderek artması nedeniyle Türkiye`de kalp hastalıklarından ölüm oranının ilk sıraya yerleştiğinin altını çizen Kırman, her yıl 300 bin kişinin kalp hastalıklarından hayatını kaybettiğini açıkladı.

Her üç kişinin birinde kalp ve damar rahatsızlıklarına yakalanma riski olduğu uyarısında bulunan Kırman, kalp krizinin kalbi besleyen kan damarlarındaki daralmaların (damar sertliği) zaman içinde tam bir tıkanıklığa dönüşmesi sonucu oluştuğuna dikkat çekti. Damar sertliği risk faktörleri arasında; kolesterol bakımından zengin diyet, egzersizden uzak hareketsiz hayat, şeker hastalığı, sigara ve irsiyet faktörlerinin yer aldığını bildiren Kırman, kalp krizi oranını ve bu hastalıktan dolayı meydana gelen ölüm oranlarının azaltılabilmesi için kontrol edilebilir risk faktörleri üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğini kaydetti.

40 yaşın altında kalp hastası olanların doktor kontrolünü ihmal etmemeleri gerektiğini ifade eden Kırman, 35 yaşını geçmiş hastaların da mutlaka senede bir sefer kalp kontrolünden geçmesi gerektiğini anlattı. Kalp hastalarının birçoğunun geç müdahaleden dolayı hayatını kaybettiğine değinen Kırman, insanların tedaviden korktukları için kalp kontrollerini yaptırmadığını belirtti. Müdahaleden değil, ihmalden korkulması gerektiğinin altını çizen Kırman, erken müdahalenin her zaman hayat kurtardığını vurguladı. Türkiye`de romatizmal kalp kapakçığı hastalığının çok yaygın olduğuna değinen Kırman, kalp kapakçığı hastasının çok sıkı doktor kontrolünden geçmesi gerektiğini belirtti. Sebze ve meyvenin çok tüketilmesinin insanları kalp krizinden koruyacağına değinen Kırman, kırmızı et tüketiminin minimuma indirilerek bunun yerine beyaz et olarak tavuk ve balık tüketiminin artırılması tavsiyesinde bulundu. Katı ve hayvansal yağların yerine sıvı yağların tercih edilmesini isteyen Kırman, şeker hastası olan insanlarda kalp krizi geçirme riskinin çok daha yüksek olduğu uyarısında bulundu.

:: Sağlık

Sağlık Bakanlığı’ndan Salgın Açıklaması

Sağlık Bakanlığı tarafından, geçmiş yıllardaki grip sezonları ile kıyasland...

Kaynak: AtakentHaber

Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı

Tırnak yeme, çocukluk döneminde en sık karşılaşılan zararlı alışkanlıklarda...

Kaynak: AtakentHaber

Bağışıklığı Güçlendiren Besinler

Havaların soğumasıyla birlikte bağışıklık sistemimiz zayıflıyor ve hastalık...

Kaynak: AtakentHaber

Boğaz Ağrısını Geçirmek İçin Tavsiyeler

Kış mevsiminin kendisini iyiden iyiye göstermeye başlamasıyla hastalıklarda...

Kaynak: AtakentHaber

SiparisYolda.com Reklam