:: HABER DETAY

Cep Telefonunda Devrim
Şahin Tercüme Reklam

Cep Telefonunda Devrim


Cep telefonu konuşmaktan öteye geçti. Hayal gibi gelen hizmetler gerçek oluyor.

Bugüne kadar müzik dinlemek, fotoğraf ve video çekmek, internette gezmek gibi sayısız alanda kullanılan cep telefonları, bir kaç yıl içinde kimlik olarak kullanılabilecek.

Mobil imza geliştirici firmalarından Valimo`nun genel müdürü Tapio Vailahti, Kendilerinin Finlandiya merkezli bir şirket olduğunu anlatarak İsveç, Almanya, Fransa ve Türkiye`de iş ortakları ile mobil imza çalışmaları yaptıklarını anlattı.

Mobil imzanın yaygınlaşması ile kimlik yerine kullanılabileceğini belirten Vailahti, şunları kaydetti: ``2008 ya da 2009 yılları, mobil imza konusunda kırılma noktası olacak. Önümüzdeki iki sene içerisinde sokaktaki herkes bu teknolojiyi tanımış olacak. 2010 yılından itibaren de cep telefonları kimlik yerine kullanılabilecek.´

ONLİNE KİMLİK KONTROLÜ

Tapio Vailahti, mobil imzanın elektronik imzaya alternatif olarak çıktığını belirterek, elektronik imza için bir bilgisayar, bilgisayara bağlı bir kart okuyucu ve uygun yazılım gerektiğini, oysa mobil imzada cep telefonlarının yeterli olduğuna dile getirdi.

ÖDEME CİHAZI OLARAK KULLANILACAK

´Artık ödeme cihazı olarak kullanılacak. Online dünya olarak kullanılacak, kredi kartının görevlerini üstelenecek, sinema ya da toplu taşım için kullanılabilecek. Sürücü belgesi, pasaport gibi kimliğinizi ispat noktasında online olarak kullanılabilecek.

Cep telefonlarının kimlik olarak kullanılabilmesinin ardından, örneğin yolda polis sizden kimlik istediği zaman, kendi dizüstü bilgisayarından sizin cep telefonunuza bir SMS atacak. Siz de cep telefonunuza gelen mesajı, şifrenizini girerek geri göndereceksiniz. Bu şekilde, polis sizin `siz` olduğunu anlayacak.``

MOBİL İMZA NASIL ÇALIŞIYOR

Mobil imza, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu`nda tarif edilen ve ıslak imza ile eşdeğer elektronik imzanın, GSM SİM kartları ile kullanılabilen türü olarak tanımlanıyor. Bunun için ilk olarak anlaşmalı bankalardan birine ön başvuru yapılması gerekiyor. Ardından, ilgili GSM operatörünün abone merkezine giderek ehliyet, nüfus cüzdanı veya pasaport ile servis taahhütnamesi imzalanıyor.

Başvuruyu takip eden bir hafta içinde, GSM şirketi, kullanıcıyı arayarak servisi başlatabilmek için bir başlatma kodu iletiyor. SIM kartı kullanıma açıldığında, başlatma kodu girilerek şifre belirleniyor. Mobil imzanın kullanıma hazır olduğu kısa mesajla kullanıcıya bildiriliyor.

Mobil imzayı destekleyen bir uygulama üzerinde elektronik imza atmak istendiğinde, uygulama ekranındaki ``imzala`` tuşuna basılıyor ve bilgiler hazırlanarak, imzalanmak üzere kişinin SIM kartına gönderiliyor. İmzalama talebi SIM kartına geldiğinde, telefon ekranında, imzalanacak işleme ait açıklama ``tamam``a basılarak onaylanıyor.

Yapılan işlem için üretilen kod, telefon ve bilgisayar ekranından karşılaştırılıp ``tamam``a basılıyor, işlemi imzalamak için şifre giriliyor ve tekrar ``tamam``a basılıyor. Yaklaşık bir dakika içerisinde örneğin belediyeye gitmeden abonelik başvurusu yapılabiliyor.

:: Teknoloji

Apple’dan Süpriz Geri Ödeme

Apple, performans yavaşlatmasına gittiğini kabul ettiği, eski model iPhone ...

Kaynak: AtakentHaber

İnternetini Paylaşanlara Hapis Cezası Şoku!

Yargıtay, sosyal medya hesabı üzerinden hakaret içerikli paylaşımda bulunan...

Kaynak: AtakentHaber

Elektrik Süpürgesi Devi Otomobil Üretiyor

İngiliz teknoloji şirketi Dyson, bir süredir planladığı elektrikli otomobil...

Kaynak: AtakentHaber

Whatsapp, Instagram ve Facebook’ta Sıkıntı Devam Ediyor

Sosyal medyada sona mı gelindi? Son aylarda yüksek çözünürlüklü video payl...

Kaynak: AtakentHaber

SiparisYolda.com Reklam