:: HABER DETAY

Misk Sabunu
Şahin Tercüme Reklam

Misk Sabunu


Edirne’de yüzyıllardır ailelerin elde üreterek, hediyelik eşya sektörünün hizmetine sunduğu misk kokulu meyve sabunları, rengarenk görünümleri ve hoş kokusuyla beğeni toplamakta ve Edirneyi ziyarete gelen turistlerin de en çok satın aldıkları hediyelik eşyalar arasında yer almaktadır.

Bu durumu fırsata dönüştüren Edirneli girişimcilerin kurduğu meyve sabunu atölyelerinde üretilen meyve sabunları, yurt içindeki zincir otellere ve başta Yunanistan olmak üzere bir çok Avrupa ülkesine ihraç edilirken, evlerinde ürettikleri meyve sabunlarını Türkiye genelindeki çeşitli mağazalara satan ev hanımları da aile bütçelerine büyük katkı sağlıyorlar.

Misk meyve sabunu nedir?

Misk meyve sabunu, 17. yüzyıldan beri Edirnede üretilen Meyve Sabunu. Misk kokulu meyve sabunu, eritilerek içine gül yağı karıştırılan sabuna meyve şekli verilmesiyle üretiliyor.

Edirnenin Geleneksel El Yapımı Hediyelik Sabunları Tarihçesi :

Edirne ve Kudüs’te üretilen misk sabunları Osmanlı sarayına, sultanlara ve devlet erkanına sunulan değerli hediyeler arasındaydı. Sabundan yapılmış misk sabunları tarihte hem süs eşyası hem de temizlikte kullanılırdı. Elma, armut, üzüm, şeftali, kiraz, muz, kavun, çilek, kayısı, limon, portakal, karpuz dilimi, ayva, incir, nar, erik her birine has kokusuyla üretilen meyve sabunları, 19.yy da Edirnenin en önemli ticaret geliriydi. Üretilen bu sabunların hepsi piyasada satılmaz, büyük kısmı padişahın isteği üzerine İstanbula Topkapı Sarayına gönderilirdi. Mis kokulu meyve sabunları çok değerli bir süs eşyasıydı.Özellikle padişah kızları ve cariyeleri çeyizlerine, odalarına koyarlardı. Ayrıca padişahların yabancı devletlere gönderdiği hediyeler arasında mutlaka misk sabunları bulunurdu.

Misk Sabunları su ile ıslatılmadığı sürece 10-15 sene hiç bozulmadan aynı güzelliğini korumaya devam eder.

:: Genel

AKOM’dan Kar Yağışı Uyarısı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), kent...

Kaynak: AtakentHaber

Marmara Denizi’nde Peş Peşe Depremler

Marmara Denizi, Gemlik Körfezi’nde 3.2, 3.3 ve 3.1 büyüklüğünde depremler m...

Kaynak: AtakentHaber

İstikbal Göklerdedir

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu SpaceX...

Kaynak: AtakentHaber

Akaryakıta ÖTV Zammı!

Akaryakıtta alınan ÖTV tutarı otomatik olarak, Türkiye İstatistik Kurumu’nu...

Kaynak: AtakentHaber

Atakent Haber Reklam