:: HABER DETAY

Sinema Hakkında
Atakent Haber Reklam

Sinema Hakkında


Merhaba sinema tutkunları;

Bundan böyle sizlerle bu köşemden sinema hakkında konuşacağız. İsterseniz ilk önce sinemayı tanımlayarak başlayalım.Tıpkı müzik gibi, sinema da yalnızlığa ve yalnızlara ait bir sanattır. Üreten de, tüketen de kendine dair bir parçası için ilgilenir sinema ile.

Üreten, içindeki ben hakkında bir fikir ortaya koyar. Ekibi ya da tekniği değil kendini ön plana çıkarır. Kendini anlatır, ama asla geri dönüş beklemez. Kendisi için yapar bunu(yalnızca sinema için konuşuyorum, genelleme yapıp tüm filmlerle ilgili yorum yapmıyorum) Sinema deyince her şeyi sinemaya dair eser olarak değerlendirenler garip düşüncelere kapılabilirler, kapılmasınlar. Şöyle 2 adım geride dursunlar.

İzleyici, yani tüketen ise, yine kendisi için, içindeki ben için izler sinema eserini. Eserin içine dalar, duyularının ikisini bırakıp geri kalanları kapatır. Oynayanlara, eseri ortaya koyanlara ve eserin yapısına aldırış etmeden kendisi için izler. Yalnızlık ister, yalınlık ister sinemayla baş başa kalabilmek için.

Marjinal genelleyiciler(yani ben, sen, o..) için kolaydır genelleme yapmak. Bakın bir çırpıda ne de çok genelleme çıkardım. Ama genellemeler de yalnızlığa dair olgulardır. Yalnız insanın kurtarıcılarıdır genellemeler. Hala okuyorsunuz bak. Bıkmadan, usanmadan... Bak halâ... halâ...

ULU ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK sinema hakkındaki görüşlerini şöyle dile getirmiştir.Sinema gelecekteki dünyanın bir dönüm noktasıdır.Şimdi bize basit bir eğlence gibi gelen eğlence olan radyo ve sinema bir çeyrek asra kalmadan yer yüzünün çehresini değiştirecektir. Japonya da ki kadın, Amerika da ki zenci,Eskimonun ne dediğini anlayacaktır.Tek ve birleşik dünyayı hazırlamak bakımından sinema ve radyonun keşfi yanında tarihte devirler açan matbaa, barut, Amerikanın keşfi gibi olaylar oyuncak gibi kalacaktır.

İsterseniz birazda Türk sinemasından bahsedelim; Türk sinemasının doğuşu 14 Kasımdır.Sinema meraklısı Fuat Uzkınayın, nasıl kullanılacağını Avusturyalı teknisyenlerden öğrendiği kamera ile Ayastefanostaki (Yeşilköy) Rus Abidesinin yıkılışını görüntülemesinin üzerinden tam 86 yıl geçti. Türk sinemasının, 14 Kasım 1914 ten, 1. Dünya Savaşının kaoslu günlerinden, 2000 yılına uzanan serüvenini hatırlatmak istedim.

Osmanlı döneminde yapılan bu filmin ardından Cumhuriyet döneminde sinemanın gelişmesinde 50’li yıllar önemlidir. 1950’li yıllarla birlikte Türk sineması geçiş dönemini atlatmış ve uzun yıllar isimleri Türk sinemasının önemli kişileri arasında sayılacak yönetmenler ortaya çıkmıştır. Bunlar arasında akla gelen ilk isim Ömer Lütfi Akad’dır. Vurun Kahpeye, (1949) ile sinemaya çok başarılı bir giriş yapan Akad sinemanın gelişmeye başladığının ilk sinyallerini vermiştir.

Yazımı sonlandırmadan önce sizlere Türk sinemasında emeği geçen ama hemen hemen hiçbir kanalda ölümü yer almamış, es geçilmiştir. Onun yerine daha reyting getirecek şeyler yayınlanmıştır. Gazeteler küçücük bir yer ayırmışlardır bazıları onu bile esirgemiştir. PEKCAN KOŞSAR sanatçıydı. Bundan fazlasını hak ediyordu. Ama bu ülke onu hakediyor muydu bilmiyorum. Ama ben onu unutmadım ve köşemde sizlere onu tanıtacağım.

1935 de İstanbul da doğdu. Güzel Sanatlar Akademisini bitirdi. Tiyatroya, okulda amatör olarak başladı. İlk kez modern antigone oyununda rol aldı. Küçük sahnede Çayhane Piyesi ile 1955 de profesyonel oldu. Oda tiyatrosuna girdi, Gong Tiyatrosunu kurdu. Engin Cezzar, Gülriz Sururi, Arena ve Kent oyuncularında oynadı. Kadıköy özel tiyatrosunu kurdu...

Ünlü ustadan daha çok bahsetmek isterdim ama artık yazımın sonuna geldik soru,görüş yada sinema hakkında merak ettiklerinizi bana gönderebilirsiniz.Haftaya yeni konularımızla buluşmak üzere hoşçakalın...

:: Sinema

‘Once Upon A Time In Hollywood’ 23 Ağustos’ta Vizyonda!

Yönetmenlik koltuğunda Quentin Tarantino’nun oturduğu Bir Zamanlar Hollywoo...

Kaynak: Yusuf Doğangüneş - AtakentHaber

Captain Marvel’in Film Müziklerini Yapan Türk!

8 Mart’ta dünya ile aynı anda Türkiye’de de vizyona girecek olan Marvel Sin...

Kaynak: AtakentHaber

Oscar Ödülleri Sahiplerini Buldu

Bu yıl 91’incisi düzenlenen Akademi Ödülleri dağıtıldı. Los Angeles’taki Do...

Kaynak: AtakentHaber

Yeşil Rehber

30 Kasım Cuma günü vizyona girecek olan Yeşil Rehber’de, Mahershala Ali say...

Kaynak: AtakentHaber

Sanal Saha Reklam