:: HABER DETAY

Balığa ameliyat!
Şahin Tercüme Reklam

Balığa ameliyat!


Hiç balık da fıtık mı olurmuş demeyin! Londra Hayvanat Bahçesi`ndeki dev akvaryumda yaşayan egzotik melek balığına tıpkı insanlara uygulanan fıtık ameliyatı yapıldı.

Carla isimli melek balığı yaklaşık 10 yıldır Londra`daki bu büyük akvaryumda yaşıyor. 20 santim uzunluğundaki bu balık aynı bir insan gibi ameliyat masasına yatırıldı ve ameliyat edildi. Operasyonu gerçekleştiren veterinere iki tane de asistan eşlik etti.

Anestezisi yapıldıktan sonra ağzına bir tüp yerleştirilen balığa bu tüp aracılığıyla su pompalandı. Balık bu sayede solunumunu devam ettirdi.

Akvaryum Müdürü James Oliver, Carla`nın fıtık sorununun ilk olarak balığın yan tarafında oluşan tümör benzeri bir şişlikle ortaya çıktığını ve bu durumun da yüzmesine engel olduğunu söyledi.

Birkaç gün sonra oluşan bu şişliğin patladığını ifade eden akvaryum sorumlusu Oliver, sürekli büyüyen bu tümörü ilk farkettiklerinde zavallı balığın ölebileceğini düşündüklerini belirtti. Fakat yetkililerin tahmin ettiği korkulan sonuç gerçekleşmedi. Yalnız Carla`nın iç organlarında büyük ve açık yaralar oluştu. Fakat tedavi süresince kullanılan antibiyotiklerle bu sorunun da üstesinden gelindi.

James Oliver Carla`nın on yıldır onlarla birlikte olduğunu ve hasta balığı artık ailenin bir ferdi gibi gördüklerini ifade etti. İstedikleri son şeyin O`nu kaybetmek olduğunu söyleyen James Oliver, gerçekleştirdikleri operasyonla çok iyi bir iş ortaya koyduklarını belirtti.

Veteriner vet Sue Thornton ameliyatın biraz zorlu geçtiğini açıkladı. Ameliyat öncesinde bulunduğu akvaryumdan küçük bir fanusa transfer edilen Carla`nın içinde yüzdüğü suya özel bir anestezik işlem uygulandı.

Ardından sudan çıkarılarak ameliyat masasına yatırıldı. Ağzına yerleştirilen özel bir tüple su pompalanan balığın bu sayede solunum yapması sağlandı.

Yaklaşık 30 dakikalık ameliyatla tekrar eski sağlığına kavuşturuldu. Ardından temiz bir suya nakledilen Carla eskisi gibi yüzebilecek.

:: Doğa

Lider balıklar!

Bilim adamları balık sürülerinin kendi liderlerini belirlemek için iki aday...

Kaynak: Ajans

Bal arıları dörde kadar sayabiliyor

Avustralyalı bir araştırmacı, bal arılarının dörde kadar sayabildiklerini o...

Kaynak: Ajans

Balığın ilginç hamileliği...

Bilim adamları, DNA testleriyle dişi bir köpekbalığının erkek köpekbalığı o...

Kaynak: AA

İlk kez gördükleri uçağa ok attılar

Brezilya’da bugüne kadar hiçbir medeniyet görmeden yaşayan Envira yerlileri...

Kaynak: Hürriyet

Sanal Saha Reklam