:: HABER DETAY

Gıda Alırken Dikkat Edin!
Şahin Tercüme Reklam

Gıda Alırken Dikkat Edin!


`Etiketini okumadan hiçbir gıda ürününü satın almayın`

Satın aldıkları bütün gıda ürünlerinin etiketini okuyan ve içinde neler olduğunu esnafa soran gıda mühendisleri, alışveriş süresini uzatsa da sağlıklı ürünleri seçebilmek için herkesi aynı duyarlılığı göstermeye çağırıyor. Özellikle et ve et ürünlerine, bazı katkı maddelerine, son kullanma tarihine ve hijyenik kurallara uygun olmasına dikkat etmek gerekiyor.

Bir market alışverişi düşünün ki saatlerinizi alıyor. Ama sebebi kararsızlık değil, ince eleyip sık dokumak… Hiçbir gıda ürününü etiketini okumadan almayan gıda mühendisleri Kenan ve Zeliha Altunkaynak çifti, alışveriş yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyor. Bütün gıda mühendislerinin alışverişe uzun vakit ayırdığını ifade eden Altunkaynak çiftine göre mühendisler bundan şikayetçi değil ancak onlarla alışverişe çıkanlar bu kadar rahat olamıyor. Bu yüzden aile ve arkadaşları gıda mühendisleri ile alışverişe çıkmak istemiyor. Eşinin mesleği farklı olan gıda mühendisi Ali Kaygısız da evliliklerinin ilk yıllarında onun bile kendisiyle alışverişe çıkmak istemediğini söylüyor. Kaygısız ´Sakız dahi alsam ürünün hangi maddelerden yapıldığına, son kullanma tarihine ve hijyenine dikkat ederim. `İçindekiler` kısmını incelerim. Bu nedenle az şey alsam da alışveriş biraz uzun sürüyor. Eşim ilk zamanlar beklemekten sıkılır, sürekli `çabuk ol` derdi. Ancak o da artık alıştı.´ diyor.

Ürünlerin içeriğini sorgulamak gıda mühendislerini bazen zor durumda bırakıyor. Bu tür sorulara hiç de alışkın olmayan bazı işletme sahiplerinden tepki görüyorlar. Fırından ekmek alırken hangi un ve mayadan yapıldığını mutlaka sorduğunu belirten Ali Kaygısız ´Fırıncı ekmekle ilgili birkaç soru daha sorunca `sen de mi fırın işleteceksin?` diye tepki gösterdi. Esnaf bu sorulara pek alışık değil. Ancak herkes ne alırsa alsın mutlaka içeriğini sorgulamalı. Son kullanma tarihi ve hijyenine dikkat etmeli.´ şeklinde konuşuyor.

Bir evde iki gıda mühendisi olunca durum daha da farklı yaşanıyor. Kenan-Zeliha Altunkaynak çifti sadece esnafı uyarmakla kalmıyor, aile ve akrabalarına da ürünler hakkında bilgi veriyor, hatta bazen birbirlerini de ikaz ediyorlar. Açıkta satılan bir şeyi almaması konusunda eşini sürekli ikaz eden Zeliha Altunkaynak, ´Eşim de her türlü çikolata ve şekeri yememem konusunda beni uyarır. Ayrıca dışarıda yemek zorunda kaldığımız zaman güvenilir yerlere gitmeye dikkat ediyoruz.`` diyor.

Ürünün Sadece fiyatına bakmayın

Kenan Altunkaynak, içeriğinde kanserojen maddeler bulunduğu için kesinlikle hazır sucuk ve benzeri et ürünleri almadıklarını ifade ediyor. Altunkaynak ´Alışveriş yaparken ürünlerin içine katıldığını bildiğim maddeler ve yapılış şekilleri aklıma geliyor. Özellikle et ve et ürünleri satın almıyoruz. Kendimiz özel yaptırıyoruz. İçeriğinde `E120` yazan ürünleri kesinlikle almıyoruz. Çünkü E120, böcekten yapılan bir renklendiricidir.`` diyor. Gıda mühendisi Merve Bostan da içeriğinde `aspartam, MSG` yazan bir ürünü kesinlikle almadığını dile getiriyor. Bu katkı maddelerinin zekâ geriliğine yol açtığını vurgulayan Bostan şöyle konuşuyor: ´Bir yiyecek sadece fiyatına bakılarak alınmamalı. Neden yapıldığı sorgulanmalı. Hazır tereyağı, hazır et ve et ürünlerini kesinlikle evimde bulundurmam. Et ve et ürünlerinin nasıl yapıldığını gördüm, et ürünü deniliyor ama bazı ürünlerin içinde yüzde 5 dahi et yok. Bunlar tamamen katkı maddeleriyle yapılıyor ve sağlığa çok zararlı.`` Bostan, alışveriş yapmanın kendisi için büyük bir zevk olmasına rağmen uzun sürmesi nedeniyle ailesi için tam bir işkenceye dönüştüğünü vurguluyor.

Gıda mühendisleri sadece alışverişte değil, yiyeceklerin hijyeni, muhafazası gibi konularda evlerinde de aynı özeni gösteriyor. Sebze ve meyveleri tüketmeden önce mutlaka sirkeli suda bekletiyor. Pişmiş yiyecekleri buzdolabının üst raflarına, pişmemişleri ise en alta yerleştiriyor.

Gıda mühendislerinden beslenme tavsiyeleri

Sucuk, sosis, salam gibi hazır et ürünlerini tüketmeyin. İçerisindeki katkı maddeleri ileride mide kanserine neden oluyor. Eğer tüketilecekse `el yapımı` olmalı.

İçeriğindeki katkı maddelerinden dolayı hazır tereyağlarını tercih etmeyin. Bunun yerine zeytinyağı kullanın.

Etiketinde aspartam, MSG, E120 yazan ürünleri tercih etmeyin. Bu katkı maddeleri, zekâ geriliği, kanser, alzheimer gibi ciddi hastalıklara yol açabiliyor.

Herhangi bir ürünü sadece fiyatına bakarak almayın. Son kullanma tarihi ve içindekiler kısmını mutlaka okuyun.

Güvendiğiniz yerlerden alışveriş yapın.

Teflon ve alüminyum kaplar yerine cam olanları tercih edin. Teflon ve alüminyum kaplar, ileride kanser gibi hastalıklara neden olabiliyor.

:: Sağlık

Sağlık Bakanlığı’ndan Salgın Açıklaması

Sağlık Bakanlığı tarafından, geçmiş yıllardaki grip sezonları ile kıyasland...

Kaynak: AtakentHaber

Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı

Tırnak yeme, çocukluk döneminde en sık karşılaşılan zararlı alışkanlıklarda...

Kaynak: AtakentHaber

Bağışıklığı Güçlendiren Besinler

Havaların soğumasıyla birlikte bağışıklık sistemimiz zayıflıyor ve hastalık...

Kaynak: AtakentHaber

Boğaz Ağrısını Geçirmek İçin Tavsiyeler

Kış mevsiminin kendisini iyiden iyiye göstermeye başlamasıyla hastalıklarda...

Kaynak: AtakentHaber

Sanal Saha Reklam