:: HABER DETAY

La Gruyère
Atakent Haber Reklam

La Gruyère


İsviçre denilince akla peynir ve çikolata gelirken, peynir ve çikolata denilince de akla ilk olarak ’gravyer’ adıyla bilinen İsviçre peynirine adını veren La Gruyère bölgesi gelir. La Gruyère İsviçre’nin en güzel köylerinden olan Gruyères’in yanı sıra Broc, Bulle, Charmey, Jaun ve Maleson köylerini de içine alan yeşiliyle Doğu Karadeniz Bölgesini andıran rüya gibi bir bölgedir.



La Gruyère bölgesine yapılan ziyareti rüya olmaktan çıkarıp büyülü kılmanın yolu ise Montreux (Montrö) şehrinden kalkan çikolata treni turuna katılmaktan geçer. Bu tren hattı dağlara zarar vermeyecek şekilde çevrenin doğal güzelliklerini koruyarak orada olduğunu bile anlamazsınız. İkram edilen nefis sıcak çikolatanızı yudumlarken üzüm bağları, yeşillikler ve Montreux gölü manzarası eşliğinde La Gruyère’e doğru düşlere dalmadan seyahat etmek olanaksızdır.





Çok keyif veren bu tren yolculuğunun ilk durağı Pringy İstasyonu’dur. Bu istasyondaki ilk ziyaret noktası olan ’La Maison du Gruyère’ gravyer peyniri fabrikasına girişte müzelerden alışık olduğunuz dinleme cihazı verilmekte ve bu şekilde Cherry isimli ineğin Türkçe hariç diğer bir çok dilde anlatımıyla ineklerin yaylalarda yedikleri otlardan, süt üretim aşamalarına, peynirin üretiminden satışına kadar adım adım fabrikayı gezilebilmektesiniz.





Gezi sırasında imalat sürecine dışarıdan müdahale edilememesi adına ve mekanların iş güvenliği ve hijyeni sağlamak üzere camekan ile ayrıldığını, yaylalarda ineklerin beslendiği ot çeşitlerinin ayrı ayrı koklanabilecek şekilde stantlarda dikey tüpler içerisinde ziyaretçilere sunulduğunu da görebilirsiniz. Fabrika çıkışında kabaran iştahınızı dindirmek üzere birbirinden lezzetli peynirlerden veya anı olarak saklamak üzere çeşitli ürünlerden satın almanız için de bir mağaza yer almaktadır.







Fabrika ziyareti sonrası otobüslerle dünyaca meşhur Gruyères köyüne gidilmekte. Gravyer peyniri eriterek yapılan fondü lezzetini tatmayı da içeren çok keyifli bir zaman dilimini taş yolları, iki katlı çiçeklerle bezeli evleri ile harikalar diyarı bu köyde geçirebilirsiniz. Bu köyü eşsiz kılan orta çağdan bu yana dokusunun korunması ve arka planında yer alan İsviçre vadi ve dağlarının manzarasıdır.



Gruyères köyünde kısa bir gezintiye çıkarsanız ilginizi sürrealist yaratık heykelleri çekecektir. 1980 yılında ’Yaratık’ orijinal adındaki ’Alien’ sinema filmiyle En İyi Görsel Efekt dalında Oscar ödülü kazanan İsviçreli sanatçı H.R. Giger’e adanan bir müze de Gruyères köyünde yer almaktadır.



Aynı zamanda köyde bulunan şatoyu ve çevresini gezip müthiş doğa manzaralarıyla baş başa kalınca oradan hiç ayrılmak istemeyeceksiniz.



Köy ziyaretiniz sonrası tekrar otobüslerle trene oradan da trenle İsveçre’nin en eski çikolata fabrikası olan Nestle-Cailler çikolata fabrikasını ziyaret etmek üzere Broc köyüne doğru yolculuğunuz devam edecek.

Bu fabrikada öncelikle fabrika tarihini izleyebileceğiniz kısa bir film gösterisi yapılmakta ve sonrasında üretim aşamalarını adım adım takip etmenize olanak tanınmakta. Bu tur sırasında kahve çekirdeklerinin kokusu sizi sizden alacak. Çıkışta ise sizi çok büyük bir sürpriz bekliyor ki o da çikolata test odası. Birbirinden güzel çikolataların masalar üzerinde beğeninize sunulduğu odada şeker komasına girmeden çıkmanız pek mümkün görünmese de yeni gelen grup ile kendinizi dışarı ancak atabiliyorsunuz. Çıkışta ise sevdiklerinize hediye edebileceğiniz çikolatalarla onların da tattığınız lezzetleri tadabilmesi için bir çikolata mağazası ve bir kafe sizleri bekliyor olacak.



Çocuklar için düşünülen kahve ve fincan temalı oyun alanlarında alınan kalorileri vermek için çocuk olmadığınız aklınızın köşesinden dahi geçmeyecek.



Günün sonuna doğru çikolata treni sizi bir anlamda rüyanızın sonlanacağı Montreux’ye geri götürecek ve tüm yaşadıklarınız uzun seneler boyu aklınızdan çıkamayacak birer hatıra olarak zihinlerinize kazınmış olacak.



Doğasıyla Doğu Karadeniz Bölgesi köy ve yaylarını andıran La Gruyère’de ulaşım ve pazarlama adına yapılanların turizm olarak emekleme aşamasında olan bu yörelerimizde de yapılmaması için hiçbir neden yok. Kim bilir belki bu yazı vesilesiyle birkaç sene içerisinde bu tarz butik turlar ülkemizde de yaygınlaşacaktır.









:: Gezi

Pamukkale’nin Antik Havuzunda Kaplıca Keyfi

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Pamukkale, Hierapolis Antik Kenti’nd...

Kaynak: AtakentHaber

Kapadokya Gezi Rehberi

Nevşehir’in bir bölgesi olan Kapadokya, doğa ve tarihin dünyada en güzel bü...

Kaynak: AtakentHaber

İstanbul’un Arka Bahçesi

Dört bir yanı göz alabildiğine ormanlarla çevrili olan Sapanca, büyüleyen b...

Kaynak: AtakentHaber

Muhteşem `Salda Gölü`

Türkiye’nin Maldivleri Salda Gölü, inanılmaz güzellikte turkuaz renkli suyu...

Kaynak: AtakentHaber

SiparisYolda.com Reklam