:: HABER DETAY

Hababam Sınıfı ve Keloğlan
Atakent Haber Reklam

Hababam Sınıfı ve Keloğlan


evet sinemaseverler; uzunca bir aradan sonra tekrar birlikteyiz.

bütün herkesin geçte olsa geçmiş kurban bayramını kutlarım. bu hafta sizlere Başrollerini Mehmet ali erbilin oynadığı HABAM SINIFI 3,5 ve KELOĞLAN KARA PRENSE karşı isimli film hakkındaki görüşlerimi aktarmak istiyorum. ilk olarak Keloğlandan bahsedeceğim amacı eski bir anadolu kahramanını tekrar gündeme getirmekse rüştü asyalının keloğlan tiplemesini tekrar incelemekte fayda var. şayet gerek masallarından gerekse filmlerinden izlediğimiz kadarıyla keloğlan, saf bir anadolu delikanlısıdır., sevdiği prensesin ona kava çalmasıyla pek ilgilenmez..günümüz türk sineması, zamanında çektiği, en kötü ve maddi imkansızlıklar içindeki filmlere ve onları yaşatanlara malesef saygı duymamakta. kendini bir pozisyonda ve yaşam formunda daha ne kadar film üretirler orasını bilemem ama bu gidiş yeşilçama ağır gelir derim ben.filme gelince gereksiz uzun sahneler ile sikici bir film.. kimse cikip da turk filmi oldugu icin boyle diyorsunuz, hep turk olan seylere çamur atiyorsunuz demesin, eger oyleyse oz elestri modulunu de kapatalim, sirf turk endustrisi yapti diye yapilan her seyi begenelim odun gibi (bu bana bir seyleri hatirlatiyor ama ne..) suruyle unluyu getirip bir de ustune iki cgi koyunca muhtesem film cikardiklarina kanaat getiren megalomanlarin filmi olmus, kalmamis keloglan falan.. ne yonetmen, ne aktorler bir kere donup de izlememisler cektiklerini herhalde.. ama tabii kesin bir yila kalmaz devam filmi gelir.. asil can sikan ozellikle son gunlerde gelen hic bir turk filminin tatmin etmemesi.. hos tabii babam ve oglum gibi kapi gibi bir ornek var, oncesinde gonul yarasi var, yazi tura var, eskilerden yari komedi yari dram vizontele.. ama gonul istiyor ki bir tane de adam gibi komedi yapalim (simdi gorayi saymiyoruz cunku allah icin cem yilmaz donup ben sinemaciyim, sinema salonunda dogdum, turkiyenin komedi acligina care olsun diye gorayi cikardim demiyor)..

her ne kadar cok iyi olsalar da, bir ulkenin populer komedisi iki uc stand-up`ci olmamali.. iste bu film beklenilen (ya da bekledigim, hadi sizi gecireyim aradan) film olabilirdi, potansiyel de vardi, imkan da vardi, ama olmadi, olamadi.. adam gibi dusunulup akilli bir sekilde yapilsaydi, izleyiciye gerizekali muamelesi yapmayan birinin elinden ciksaydi (ki arada cok guzel, akilli detaylar da var. demek ki istek oymus, ama biri nedense `seyirci aptaldir anlamaz bunlari` deyip kafasina gore degistirmis) o zaman sinemada eglenilecek film olurdu.. cok komik bir kac sahne var tabii, ama filmin kalaninin igrencligi altinda eziliyorlar.. yapay oyunculuk olduruyor, kimse oturup da `benim karakter boyle iyi gorunuyor mu?` diye dusunmemis, yonetmenle tartismamis, yonetmen de laf etmemis.. keloglani bilmeyen mi var? herkes kafasina gore takilsin demis.

hele sonundaki credits sahnesinde ilk defa salonun ortasindan bilet aldigima pisman ettirdi bu film, cunku yarim akilli makinist isiklari acmayip o danslari da izletti bize zorla.. gora`yi gordukten sonra insan daha guzel ozel efektler bekliyor ama ejderha disinda hic biri guzel degildi.. biz komedi filmi degil masal cektik demisler, e o zaman ona uygun reklamini yapsaydiniz, cocuk filmi bu iqnuz 80den yuksekse gelmeyin deseydiniz.. bu yastan sonra bize bildigimiz masallari okumanin anlami bu millet keriz, biz ne yapsak tikir tikir parasini verip izlerler demektir. ha tabii ben daha iyisini yapabilir miydim (hani en son care, yapamayacagin seyi elestirme savunmasi), hayir. ama bu filmi on kat, yuz kat daha eglenceli yapacak adamlar vardi.. iyi film yapmak isteyen arayip bulurdu onlari.. ama bulunmamislar, yani kotu film..

Ve HABABM SINIFI 3,5 yillarin degerlerine saygisizlik diyerek baslayalim bu film için ben 22 yasinda bir insan olarak (bkz: entry de yasini belirtme hevesi) , pazar gecesi sinemasini okul yuzunden izleyemeyen, lakin cuma ve cumartesi aksamlari ismi lazim degil o zamanlar yeni acilmis olan ozel kanallarin verdigi hababam sinifi filmleri ile buyumus olan bir insanim. kemal sunali oradaki inek saban karakteri ile taniyip, eşşolueşşek demeyi yine ondan ogrenmis bir insanim... simdi ben niye bunlari anlatiyorum ? hababam sinifi, imdbde komedi filmleri arasinda en iyi 10 film arasinda(ydi ya da bilmiyorum, hurriyet gazetesi oyle yazmisti bi ara.) bir film olarak bir nesili degil, bir kac nesili buyutmus, güldürmüs; hala da güldürüp büyütmeye devam etmektedir. 6 yasinda olan kuzenim 1978 yapimi ertem egilmez ve rifat ilgaz saheserini izlerken gülmekten kirilmakta, hatta bazen abi bu kim?, baba bu kim? diye sorular sorarak kimi aramizdan ayrilmis olan oyuncularin, öldükten yillar sonra bile ne kadar degerli olduklarini, ne kadar dikkat cekici olduklarini hissetirmistir.aslinda yazilicak cok fazla sey var, lakin bu kadarını söleyebiliyorum.

Haftaya görüşmek dileğiyle hoşçakalın.

:: Sinema

‘Once Upon A Time In Hollywood’ 23 Ağustos’ta Vizyonda!

Yönetmenlik koltuğunda Quentin Tarantino’nun oturduğu Bir Zamanlar Hollywoo...

Kaynak: Yusuf Doğangüneş - AtakentHaber

Captain Marvel’in Film Müziklerini Yapan Türk!

8 Mart’ta dünya ile aynı anda Türkiye’de de vizyona girecek olan Marvel Sin...

Kaynak: AtakentHaber

Oscar Ödülleri Sahiplerini Buldu

Bu yıl 91’incisi düzenlenen Akademi Ödülleri dağıtıldı. Los Angeles’taki Do...

Kaynak: AtakentHaber

Yeşil Rehber

30 Kasım Cuma günü vizyona girecek olan Yeşil Rehber’de, Mahershala Ali say...

Kaynak: AtakentHaber

Atakent Haber Reklam