:: HABER DETAY

Haftanın Kitap Önerisi: Ergen Beyni
Şahin Tercüme Reklam

Haftanın Kitap Önerisi: Ergen Beyni


Amerika’da bir üniversitede çalışan nörolog Frances E. Jensen iki çocuk annesidir. Oğullarının sırayla ergenliğe girmesiyle garip renklerde boyanan saçlar, ucuz atlatılmış kazalar gibi günlük mini şoklar yaşamaya başlar. Hem bir anne hem de bir bilim insanı olarak bu türbülanslı dönemi daha sağlam atlatabilmek adına ergen beynini araştırmaya başlar.

Ergenlerin düşünme süreçlerini, beyinlerinde yeni kurulan bağlantıları, hormonal değişimleri ve bunların yetişkin olma yolundaki amaçlarını anladıkça çocuklarıyla olan ilişkisinde daha sabırlı olabildiğini belirtiyor yazarımız. Bu araştırmanın ona sağladığı bilgiler ve anneliğinin verdiği tecrübe ile ‘Ergen Beyni’ isimli bir kitap yazıyor. Jensen kitapta, 17 farklı başlıkta ergenlikte yaşanan değişimleri ve bunların davranışlara etkisini inceliyor.

Hepkitap tarafından Türkçe’leştirilen bu eser “Eyvah çocuğum ergenliğe giriyor” endişesiyle tanışan ebeveynler için iyi bir rehber. Jensen, beyinde gerçekleşen değişimleri ve davranışları etkileyen süreçleri detaylı olarak açıkladıktan sonra ebeveynlere şunları unutmamalarını öğütlüyor:

- Ergenlik çağındaki çocuklarınız hata yaptıklarında onlara karşı hoşgörülü davranın ve onlarla hataları hakkında sakin bir şekilde konuştuğunuzdan emin olun.

- Ergenlik çağındaki çocuklarınız aptalca hareketler yaptıklarında ve bu hareketleri niçin yaptıklarını bilmediklerini söylediklerinde şaşırmayın. Bunu onlara anlatın-prefrontal loblarının henüz tam anlamıyla çevrimiçi olmadığını söyleyin. Unutmayın en akıllı, en itaatkâr, en uysal çocuk bile ergenlik çağını tamamlamadan önce en az bir kere aptalca bir davranış sergileyecektir.

- Onlarla iletişim kurun ve onların bakış açısından değerlendirmeye çalışın. Onlara hayatlarının olumlu yanlarını vurgulayın. Onları farklı aktiviteler denemeleri ve karşılaştıkları olaylara farklı açılardan bakmaya çalışmaları için teşvik edin. Herhangi bir konuda tavsiye almaya ihtiyaç duydukları zaman yanlarında olduğunuzu bilmelerini sağlayın.

- Sosyal iletişim araçları ve paylaşım siteleri ergenlik çağındaki çocuklarınızla daha iyi iletişim kurmanıza yardım edebilecek önemli vasıtalardır. Bazı ebeveynler ergen yaştaki çocukları ile aralarında geçen en başarılı ve anlamlı sohbetlerin onlarla mesajlaşırken geçtiğini savunurlar.

:: Genel

AKOM’dan Kar Yağışı Uyarısı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), kent...

Kaynak: AtakentHaber

Marmara Denizi’nde Peş Peşe Depremler

Marmara Denizi, Gemlik Körfezi’nde 3.2, 3.3 ve 3.1 büyüklüğünde depremler m...

Kaynak: AtakentHaber

İstikbal Göklerdedir

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu SpaceX...

Kaynak: AtakentHaber

Akaryakıta ÖTV Zammı!

Akaryakıtta alınan ÖTV tutarı otomatik olarak, Türkiye İstatistik Kurumu’nu...

Kaynak: AtakentHaber

SiparisYolda.com Reklam