:: HABER DETAY

700 Yıllık Yörük Köyü Safranbolu
Şahin Tercüme Reklam

700 Yıllık Yörük Köyü Safranbolu


Hafta sonu tatili için gezilecek yer arayanlara yeni bir rota; Batı Karadeniz’de Karabük‘e bağlı Yörük Köyü.

Araba ile İstanbul’dan 5, Ankara’dan ise 3 saatte ulaşabildiğiniz bu Bektaşi Köyü, Safranbolu‘ya ise sadece 11 km uzaklıkta. Burası Turizm Bakanlığı tarafından koruma altında olan Türkiye’nin iki köyünden biri. En eskisi 450, en yenisi ise 90 yaşında tarihi ahşap konakları, meşhur yerel yemekleri, İstanbul ve Ankara’ya yakınlığı ile hafta sonu için oldukça ideal bir tatil alternatifi.

Anadolu’nun 11. yüzyılda Türkleşmesi ile Batı Karadeniz’e gelen Türkmen boyları tarafından kurulan Yörük Köyü’nde Türkmenler konar göçer hayattan yerleşik düzene geçmiştir. İstanbul’da çalışırken kazandıkları paralarla köylerine konaklar ve çeşmeler yaptırmışlar. Bugün zamana meydan okuyan bu köy Safranbolu ve çevresinin en önemli cazibe merkezlerinden biri.

Yörük Köyü bir gün içerisinde rahatlıkla gezip görülebilecek bir yer. Köyü keşfe çıktığınızda daha girişteki Çökön Meydanı’nda dünyaca ünlü opera sanatçımız merhum Leyla Gencer’in büstü dikkatinizi çekiyor. Ayrıca sokaklarda yürürken hem onun hem de ünlü modacı Cemil İpekçi adını taşıyan sokak tabelalarını görebilirsiniz. Leyla Gencer, Cemil İpekçi ve Gülgün Feyman kökleri bu köye dayanan ünlüler olduğu için köylü onları unutmuyor.

Yörük Köyü Safranbolu evlerinin en tipik örneklerinin görüldüğü bir yer. Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’da fırıncılık, börekçilik gibi işlerde çalışan Yörüklerin ataları burada biriktirdiği paralarla İstanbul Boğazı’nda gördükleri yalılara benzer yapıları köylerine yaptırmışlar. Bu evler birbirlerinin önünü kapatmayacak şekilde iki ya da üç katlı olarak inşa edilmiş. Bölge hiç işgale uğramayınca da o günden bugüne bu yapılar ayakta kalmayı başarıyor.

Bu konaklar arasında gezmeye en müsaidi yaklaşık 300 yaşında olan Kasım Sipahioğlu Konağı. Köydeki diğer konaklar gibi Bektaşi’lerin üçler, beşler, yediler ve on iki imam inancı konağın ahşap ve tavan işlemelerine nakşedilmiş.

Geçmişi yaklaşık 300-350 yıla dayandığı tahmin edilen çamaşırhane de bugün bir sanat galerisi olarak kullanılıyor. Tarihi Çamaşırhane’de de yine Bektaşi geleneklerine ait detaylar gözlerden kaçmıyor.

Köye kadar gelip de köyün en önemli lezzet durağı olan Yörük Sofrasına uğramamak olmaz. Yörük Sofrası, ilgi çekici dekoru ile daha köye girişte sizi yakalamayı başarıyor. Burası gözlemesi ve 1997 yılında Turizm Bakanlığı yarışmasından ödül alan ev baklavası ile ünlüdür.

:: Gezi

Kapadokya Gezi Rehberi

Nevşehir’in bir bölgesi olan Kapadokya, doğa ve tarihin dünyada en güzel bü...

Kaynak: AtakentHaber

İstanbul’un Arka Bahçesi

Dört bir yanı göz alabildiğine ormanlarla çevrili olan Sapanca, büyüleyen b...

Kaynak: AtakentHaber

Muhteşem `Salda Gölü`

Türkiye’nin Maldivleri Salda Gölü, inanılmaz güzellikte turkuaz renkli suyu...

Kaynak: AtakentHaber

Uzungöl kışın daha bir güzel

Yurt genelinde etkili olan soğuk hava ve kar yağışı bir yandan hayatı olums...

Kaynak: Hasan Demir

Atakent Haber Reklam