:: HABER DETAY

Uberden Taksiye
Şahin Tercüme Reklam

Uberden Taksiye


Son zamanlarda yeni bir kavram daha eklendi hayatımıza, Uber taksi...
Uber taksi nedir? Uber nasıl bir uygulamadır? Türkiye’de Uber kullanmak neden yasaklandı? Taksiciler neden itiraz ediyor?

Akıllı telefonla taksi çağırma hizmeti veren Uber’in Türkiye’ye girişi tartışmaları ve yasaklanmaları da beraberinde getirdi. Ardı ardına gelen haberler hepimizin merakını uyandırdı. İşte tüm yönleriyle Uber olayı...

UBER NEDİR? NASIL KULLANILIR? NORMAL TAKSİDEN FARKI NEDİR?

Uber, bir akıllı telefon uygulamasıdır. Telefona yüklendikten sonra kullanıcılara gidecekleri yerlere kadar eşlik edecek ulaşım aracını tespit etme, bulma, çağırma, fiyatını ve güzergahını belirleme hizmeti vermektedir. Kullanıcı gideceği yere taksi, lüks araç, tekne ya da herhangi bir araç ile gitme seçeneklerine sahip olabiliyor.

Kullanıcı nereye gidileceğini ilk etapta sisteme yazdığı için şoföre nereye gideceğini tarif etmekle uğraşmaya gerek kalmıyor. Yazılım kullanıcının gideceği yere ne kadar sürede gidebileceğini de gösteriyor. Aynı zamanda gideceği aracı ve şoförü de kendisi seçebiliyor. Uber ulaşım hizmeti kredi kartı ile ödeme imkanı sağladığı için nakit para bulundurma zorunluluğunu da ortadan kaldırmış oluyor. Araç arayanlar ile araç sahiplerini buluşturan sistem Uber, dünyada İstanbul ile birlikte 315 ülkede hizmet veriyor. Yaklaşık 1 yıldır İstanbul’da da kullanılmakta olan Uber, önümüzdeki yaz Çeşme ve Bodrum’da özel tekne bulma ve çağırma seçenekleriyle hizmet vermeye hazırlanıyor.

Uber’i kullanmak için ilk olarak hizmete üye olmak gerekiyor. Dilerseniz Uber.com sitesinden, dilerseniz de Android veya iPhone uygulamasından üye olabiliyorsunuz. Sonrasında bir araca ihtiyaç duyduğunuzda, uygulama üzerinden alınmak istediğiniz konumu seçiyorsunuz. Konumunuza göre araç talep ettiğinizde, bir sürücü talebinizi üstleniyor.

Bundan sonra da gitmek istediğiniz yeri seçiyorsunuz ve sadece beklemek kalıyor. Dilerseniz varış noktasını seçtikten sonra, daha araç gelmeden bile yolculuğun ne kadar tutacağını görebiliyorsunuz.

Peki Türkiye’de Uber kullanmak niçin yasaklandı? Uygulamadan en çok şikayetçi olan taksiciler, Uber sisteminin Türkiye’de vergi ödemediği, bunun da haksız kazanç olduğu dile getiriliyor. Taksicilerin plaka alıp vergi ödediği, Uber uygulamasının ise hesaplarının Hollanda bankalarında olması nedeniyle hiçbir şekilde vergi ödemediği söyleniyor.

Bu tartışmalar sonrası Karayolları Taşıma Yönetmeliği’nde gerçekleştirilen ve 25 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle taşımacılıkta yeni düzenlemelere gidildi.

Bu kapsamda, internet uygulamalarına kullandıran D2 yetki belgesi sahiplerinin bu faaliyetlerine devam etmeleri halinde karşılaşacakları yaptırımlara ilişkin düzenleme yapıldı. UBER sürücüleri D2 yetki belgesiyle başka turizm firmalarına kayıtlı olarak iş yapıyorlar.

Buna göre, karayolu taşımacılığı faaliyetinde bulunmak için belge alanların, kendi taşıma kapsamları dışında çalışmaları veya belgesi olmayanlara taşıtlarını kullandırmaları durumunda, belge sahiplerine çeşitli cezalar verilecek. Böylelikle yetkisi dışında taşımacılık yapanlara öncelikle uyarı yapılacak, tekrarı durumunda ise belge iptali ve 2 yıl yasaklanmaya varacak idari işlemler uygulanacak.

Öte yandan, yasa dışı taşımacılık yapanların özellikle D2 belge sahibi firmalarla anlaşarak bu firmaların belgelerinde kayıtlı taşıtlarını faaliyetlerinde kullandığı ve bu işten teknoloji kullanım ücreti adı altında komisyon aldığı tespit edildi.

Yeni düzenlemeyle taşıtlarını yasa dışı faaliyetler için kullandıran D2 belge sahiplerine ilk tespit için 50 uyarı cezası verilecek. Bu uyarılar 3 bin lira yatırılarak kaldırılabilecek. Taşıtlarını yasa dışı faaliyetler için kullandıran D2 belge sahiplerinin 1 yıl içinde iki defa aynı ihlali gerçekleştirdikleri tespit edilirse, yetki belgeleri iptal edilecek ve aynı faaliyeti 2 yıl boyunca yapmaları yasaklanacak.

:: Teknoloji

Apple’dan Süpriz Geri Ödeme

Apple, performans yavaşlatmasına gittiğini kabul ettiği, eski model iPhone ...

Kaynak: AtakentHaber

İnternetini Paylaşanlara Hapis Cezası Şoku!

Yargıtay, sosyal medya hesabı üzerinden hakaret içerikli paylaşımda bulunan...

Kaynak: AtakentHaber

Elektrik Süpürgesi Devi Otomobil Üretiyor

İngiliz teknoloji şirketi Dyson, bir süredir planladığı elektrikli otomobil...

Kaynak: AtakentHaber

Whatsapp, Instagram ve Facebook’ta Sıkıntı Devam Ediyor

Sosyal medyada sona mı gelindi? Son aylarda yüksek çözünürlüklü video payl...

Kaynak: AtakentHaber

SiparisYolda.com Reklam