:: HABER DETAY

Efsane Fotoğrafçı Hayatını Kaybetti
Şahin Tercüme Reklam

Efsane Fotoğrafçı Hayatını Kaybetti


İstanbul’da kaldırıldığı hastanede kalbi duran ve yapılan müdahalelerle hayata döndürülen ünlü fotoğrafçı Ara Güler’in yoğun bakımda tekrar kalbi durarak hayatını kaybettiği öğrenildi.

Doktoru tarafından yapılan açıklamada, `Serviste 3 kez resüsitasyona cevap vermiş, yoğun bakımda da iki kere verdi ama üçüncüsünde ne yazık ki döndüremedik, başımız sağ olsun. Tamamen kalp yetersizliği.` dedi.

90 yaşında arkasında müthiş eserler bırakarak hayatını kaybeden Ara Güler, Türkiye’de yaratıcı fotoğrafçılığın uluslararası alanda ün kazanmış en önemli temsilcisidir. 60. sanat yılını geride bırakmış olan Ara Güler, Ermeni asıllı Türk fotoğraf sanatçısı ve foto-muhabiridir.

Ara Güler 16 Ağustos 1928’de Beyoğlu, İstanbul’da doğmuştur. Tam adı Aram Güleryan’dır. Annesinin adı Verjin’dir. Eczacı olan babası `Dacat Güler` Giresun’un Şebinkarahisar ilçesi, Yaycı Köyü’nden 6 yaşındayken okumak için İstanbul’a gelmiştir.

Ara Güler 1951 yılında Kuruçeşmedeki Getronagan Ermeni Lisesi’nden mezun olmuş, lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalışırken Muhsin Ertuğrul’un tiyatro kurslarına devam etmiştir. 1950’de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başlamış aynı zamanda da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine devam etmiştir.

Ara Güler, lise yıllarında babası tarafından alınan ilk 35 milimlik film makinesi ve bir fotoğraf makinesi ile Yeni İstanbul gazetesinde ’foto muhabiri’ olarak işe başlamıştır. İlk çektiği fotoğraf ; 1950 yılında Ticaniler denen gerici bir grubun kırdıkları Gümüşsuyu’ndaki Atatürk heykelinin resmidir.

1958’de Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin yakın doğu foto muhabirliği görevlerini üstlenmiştir. 1961’de askerlik görevini tamamlamış ve Hayat Dergisi’nde fotoğraf bölüm şefi olarak çalışmaya başlamıştır. Aynı yıllarda Henri Cartier Bresson ile tanışarak Paris Magnum Ajans’ına katılmış ve İngiltere’de yayımlanan Photography Annual antalojisi onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımlanmıştır. Yine o yılda Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği’ne tek Türk üye olarak kabul edilmiştir.

Savaş foto-muhabirliği de yapan Ara Güler, 4 tane savaşa katılmıştır. Katıldığı savaşlarda çektiği fotoğraflar dünya çapında çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanmıştır. Hatta çektiği bir savaş fotoğrafı Times dergisine kapak olmuştur.

1962’de Almanya’da çok az fotoğrafçıya verilen `Master of Leica` ünvan’ını kazanmıştır. İsviçre’de çıkan `Camera` dergisinde kendisine özel bir sayı ayırmıştır. 1964’de Mariana Noris’in ABD’de basılan `Young Turkey` adlı yapıtında fotoğrafları kullanılmıştır. 1967’de Japonya’da çıkan `Photography of the World` anttolojisinde Richard Avedon ile birlikte bir dizi fotoğrafı yayınlanmıştır. 1967’de Kanada’da açılan `İnsanların Dünyasına Bakışlar` sergisinde, 1968’de New York Modern Sanatlar Galerisi’nde düzenlenen `Renkli Fotoğrafın On Ustası` adlı sergide aynı yıl Almanya’da, Köln’de Fotokina Fuarı’nda yapıtları sergilenmiştir. 1970’de `Türkei` adında fotoğraf albümü Almanya’da yayımlanmıştır.

Sanat ve Sanat tarihi konularındaki fotoğrafları ABD’de Time-Life, Horizon ve Nesweek kitap bölümlerince ve İsviçre’de Skira Yayınevi tarafından kullanılmıştır. 1971’de Lord Kinross’un `Hagia-Sophia` (Ayasofya) kitabının fotoğraflarını çekmiştir. Yine Skira yayınevince 1971 yılında, Picasso’nun 90. yaş kutlaması için hazırlanan `Picasso Metamorphose et Unite` adlı kitap için yaptığı röportaj ünlü ressamın şatosunda gerçekleşmiştir. Bu röportaj sırasında fotoğraf çektirmeyi sevmemesiyle bilinen Picasso’nun çok sayıda fotoğrafını çekmeyi başarmıştır.

1972’de Paris Ulusal Kitaplık’ta sergisi açılmıştır. 1975’de ABD’ne davet edilmiş ve birçok ünlü Amerikalının fotoğraflarını çektikten sonra `Yaratıcı Amerikalılar` adlı sergisini Dünyanın birçok kentinde sergilendi. Yine aynı yıl Yavuz zırhlısının sökülmesini konu alan `Kahramanın Sonu` adlı bir belgesel film çekmiştir. 1979’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin foto muhabirliği dalındaki Birincilik ödülü’nü almıştır. 1980’de fotoğraflarının bir kısmı Karacan Yayıncılığın bastığı `Fotoğraflar` adlı kitabında basılmıştır. 1986’da Hürriyet Vakfı tarafından basılan Prof. Abdullah Kuran’ın yazdığı `Mimar Sinan Kitabı`’nı fotoğraflamıştır. Aynı kitap 1987’de Institute of Turkish Studies tarafından İngilizce olarak yayınlanmıştır. 1989’da `Ara Güler’in Sinemacıları` kitabı basılmıştır. 1991’de Dışişleri Bakanlığı için Halikarnas Balıkçısı’nın (Cevat Şakir Kabaağaçlı) `The Sixth Continent` adlı kitabını fotoğraflamıştır.

:: Fotoğrafçılık

Dijital Çekim

Merhabalar, Bu haftaki konumuz Dijital çekim. Dikkatimi...

Kaynak: MegaKatalog.com

102005

Size biraz photoshoptan ve fotoğrafçılıktan bahsetmek istiyorum.Derginin bi...

Kaynak: MegaKatalog.com

092005

KARANLIK ODALAR BOŞALIYOR GELENEKSELİN SONU YAKLAŞIYOR Sanat,bilinm...

Kaynak: MegaKatalog.com

082005

Merhaba ben Süleyman, bundan sonra fotoMAN başlığı altında, her kes...

Kaynak: MegaKatalog.com

Atakent Haber Reklam