:: HABER DETAY

Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı
Atakent Haber Reklam

Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı


Tırnak yeme, çocukluk döneminde en sık karşılaşılan zararlı alışkanlıklardan biridir. Kimi zaman ergenlik döneminde hatta yetişkinlik döneminde de devam ettiği görülmektedir. Çocuklarda tırnak yeme davranışını bırakmaya yardımcı olabilmek için, öncelikle bu davranışın altında yatan nedenleri bilmek önemlidir.



Çocukların tırnak yemesinin pek çok nedeni olabilir. Stres, sıkıntı ya da tanıdığı birisini taklit etme ilk akla gelen sebeplerdendir. Çoğu zaman çocuklar gergin, kaygılı ya da stresli olduklarında farkında olmadan kendilerini rahatlatmak amacıyla tırnaklarını yemeye başlayabilirler. Bazen de çocuklar sıkıldıklarında, oyalanmak için tırnaklarını ağızlarına götürebilirler. Kimi zaman da çevrelerindeki tırnak yiyen birisini taklit ediyor olabilirler.

Tırnak yeme, parmak emme, saç çekme, diş gıcırdatma gibi psikolojik temelli zararlı alışkanlıklardan biridir. Aynı zamanda yetişkinlikte de devam etme olasılığı en yüksek olandır.

Tırnak yeme alışkanlığındaki en önemli nokta, bu davranışın bilinçli olarak değil; farkında olmaksızın yapılıyor olmasıdır. Çocuk tırnak yediğinin farkında olmadığı için, sadece uyarmakla çocuğun bu davranışı hemen bırakacağını düşünmek yanlış olur. Bu davranışı bırakmasında çocuğa yardımcı olabilmek için: Alışkanlık haline gelmeden müdahale etmek gerekir. Tırnak yeme davranışına ne kadar erken müdahale edilirse, çocuğun bu davranıştan kurtulması o kadar kolay olacaktır. Eğer çocuk çevredeki birilerini taklit ediyorsa, bu konuda da önlem alınabilir. Tırnak yeme alışkanlığı ne kadar uzun süre devam ederse, zararlı bir alışkanlığa dönüşme olasılığı da o kadar artar.



Tırnak yeme alışkanlığını sonlandırabilmek için öncelikle bu davranışın altında yatan sebebi bulup ortadan kaldırmak gerekir. Anlık olarak tırnak yemeyi durdurmak, altında yatan sebep ortadan kalkmadıkça, sadece kısa süreli çözüm sunar. Bu sebeple öncelikle çocuğun hayatında var olan stres faktörlerini gözden geçirmek gerekir. Taşınma, okul değişikliği, evde yaşanan gerginlikler, yaklaşmakta olan bir sınav…

Öncelikle çocuğu kaygılandıran şeyi bulup bu konuda onunla konuşmak ve onu rahatlatmak gerekir. Tırnak yeme, çoğunlukla farkında olmadan yapılan bir alışkanlıktır. Çocuğu cezalandırmak ve uyarı şeklinde ‘Lütfen tırnak yeme, rahatsız oluyorum, bu çok çirkin’ şeklinde konuşmak muhtemelen çocuğun daha çok kaygılanmasına ve bu davranışın kısır döngü içerisinde devam etmesine sebep olacaktır. Çocuk ne kadar az stresli olursa, bu davranışı o kadar rahat bırakabilir.

Çocuğun ne zaman tırnak yediğini iyi gözlemlemek ve ilgisini dağıtmak iyi bir önlem olabilir. En çok tırnak yediği durumları gözlemleyip bu durumlarda (televizyon izlerken, uzun yolculuklar gibi) ellerini oyalaması için ona yumuşak top, hamur gibi alternatif oyuncaklar verilebilir. Aynı zamanda çocuğun stresini, gerginliğini azaltabilmesi için alternatif yollar bularak çocuğun gerginliğini azaltıp, ilgisini dağıtıp meşgul olması sağlanabilir.

Çocuğun tırnak yemesine bir diğer nedende tırnaklardaki tırtıklardır. Bu durum çocuğun tırnaklarını ağzını götürüp düzeltme isteğini tetikler. Tırnakları kısa ve düz tutmak, tırnak yemeyi fiziksel olarak zorlaştırır. Acı oje sürmek gibi çözümler ceza gibi algılanabileceği için, problemi uzun vadede çözmekte tek başına yetersiz kalabilir. Eğer çocuk tırnak yemeyi bırakmak için acı oje sürmeyi kendisi isterse, bu teknik tırnak yediği zamanları fark etmesini sağlayarak yararlı olacaktır.

Bazı durumlarda tırnak yeme, psikolojik problemlerin habercisi de olabilir. Eğer çocuk yoğun ve şiddetli bir şekilde tırnak yiyor, parmak uçlarına hasar veriyor, saçlarını ya da kirpiklerini koparıyor ve uyku problemleri yaşıyorsa mutlaka bir uzmana danışın.

:: Sağlık

Sağlık Bakanlığı’ndan Salgın Açıklaması

Sağlık Bakanlığı tarafından, geçmiş yıllardaki grip sezonları ile kıyasland...

Kaynak: AtakentHaber

Bağışıklığı Güçlendiren Besinler

Havaların soğumasıyla birlikte bağışıklık sistemimiz zayıflıyor ve hastalık...

Kaynak: AtakentHaber

Boğaz Ağrısını Geçirmek İçin Tavsiyeler

Kış mevsiminin kendisini iyiden iyiye göstermeye başlamasıyla hastalıklarda...

Kaynak: AtakentHaber

Türk Bilim İnsanlarından Yan Etkisiz Kanser İlacı

Türk bilim insanları yeni bir kanser ilacı geliştirdi. 10 yıllık çalışma so...

Kaynak: AtakentHaber

SiparisYolda.com Reklam