:: HABER DETAY

Bağışıklığı Güçlendiren Besinler
Şahin Tercüme Reklam

Bağışıklığı Güçlendiren Besinler


Havaların soğumasıyla birlikte bağışıklık sistemimiz zayıflıyor ve hastalıklar yakamızı bırakmıyor. Her zaman kullandığımız ancak faydasını bilmediğimiz çeşitli besinleri daha dikkatli tüketerek bağışıklığımızı güçlendirerek hastalıklardan korunabiliriz.

Soğan ve Sarımsak
Sarımsak, halk arasında doğal antibiyotik olarak bilinir. Ona bu özelliği veren ise içeriğinde bulunan kükürtlü bir bileşik olan allisindir. Soğan ve sarımsak çok iyi bir antioksidan kaynağıdır ve kansere karşı koruma özelliğine de sahiptir. Ayrıca kötü kolesterolü (LDL) düşürüp, iyi kolesterolü (HDL) yükseltmektedir. İdrar söktürücü özelliği olan soğan, vücuttaki ödemin atımına yardımcı olmaktadır. Sarımsak ise antibakteriyel özelliği sayesinde vücudu enfeksiyonlara karşı da korumaktadır.

Mantar
Sadece hayvansal gıdalarda bulunan B12 vitamininin ve yine D vitamininin doğal olarak bulunduğu nadir besinlerden biridir. Mantarda kanserden koruyan ve bağışıklığı kuvvetlendiren antioksidan olarak da kabul edilen selenyum minerali de bolca bulunmaktadır. Bunlara ek olarak C vitamini, fosfor, potasyum ve bakırdan zengin olup vitamin ve mineral içeriği açısından çok zengin olduğu görülmektedir. Bu da mantarın, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede, kalp sağlığını korumada, bazı kanser türlerini önlemede etkin rol oynamasını sağlar. Ayrıca araştırmalar mantarın beyaz kan hücrelerinin üretimini ve aktivitesini arttırdığı göstermektedir.

Yoğurt
Probiyotikler veya yoğurtta bulunan `canlı aktif kültürler`, bağırsak ve bağırsak yollarını hastalıklara neden olan mikroplardan uzak tutan sağlıklı bakterilerdir. Araştırmalar günlük 200 gr. yoğurt tüketilmesinin bağışıklığın arttırılmasında etkili olduğunu gösteriyor.



Kefir
Kefirde bulunan B12, B1, biotin ve K vitaminleri genel sağlığa katkıda bulunur. Kalsiyum ve magnezyum içeriği yüksek olduğu için kemik sağlığını korumakta ve kemik kaybını önlemeye yardımcı olmaktadır.

Nar
Kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden olan nar, tam bir antioksidan deposudur. Bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalıktan vücudumuzu korumaktadır. Yapılan araştırmalar narın anti-tümör etkisi olduğunu bu nedenle kansere karşı koruyucu olduğunu göstermektedir. Ayrıca kalp damar sağlığının korunmasında da büyük rol oynayan nar, günlük olarak tüketebileceğimiz meyvelerin başında gelmelidir.

Turunçgiller
C vitamini yönünden zengin greyfurt, portakal, mandalina, limonu doğru miktarlarda tüketmek önemlidir. C vitamini hem bağışıklık sistemimizin oluşmasına yardımcı olur hem de beyaz kan hücrelerinin üretimini çoğalttığı düşünülmektedir. Bunlar da enfeksiyonlarla savaşmanın anahtarıdır.



Zencefil
Zencefil B3, B6 vitaminlerini ve demir, kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum minerallerini içermektedir. Zengin içeriği ile birçok hastalığa iyi gelen zencefil, bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve vücudu hastalıklara karşı dirençli hale getirmektedir.

Zerdeçal
Hint safranı olarakda bilinen zerdeçalın aktif maddesi curcumindir. Zerdeçal, bol miktarda A ve E vitamini iermektedir ve ayrıca demir, manganez B6 vitamini, potasyum ve bakır bakımında oldukça zengindir. Uzun zamandır hem osteoartrit hem de romatoid artrit tedavisinde anti-inflamatuar olarak kullanılmaktadır. Ayrıca araştırmalar, zerdealın ayırt edici rengini veren curcumin konsantrasyonlarının egsersize bağlı kas hasarını azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.

Çay
En çok tükettiğimiz besinler arasında yer alan çayın etkin maddesi teindir ve içeriğinde polifenol bulunmaktadır. Vücudumuzdaki bağışıklığı arttırmadan sorumlu amino asit olan L-theanine, hem siyah hem de yeşil çay da bol miktarda bulunmaktadır.

Et
Bağışıklığı destekleyici çinko mineralinin başlıca kaynağıdır. Vücutta hafif çinko eksikliği bile enfeksiyon riskini arttırabilmektedir. Et de bulunan D vitamini ve çinko, beyaz kan hücrelerinin gelişimi için çok önemlidir.

Yulaf ve Arpa
Yulaf ve Arpa beta-glukan, ekinezya’dan daha güçlü antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahip bir lif türü içermektedir. Tüketilmeleri durumunda bağışıklığı arttırır, yara iyileşmesini hızlandırır ve antibiyotiklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olmaktadır.

‘Boğaz Ağrısını Geçirmek İçin Tavsiyeler’ haberimiz için burayı tıklayın...




:: Sağlık

Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı

Tırnak yeme, çocukluk döneminde en sık karşılaşılan zararlı alışkanlıklarda...

Kaynak: AtakentHaber

Bağışıklığı Güçlendiren Besinler

Havaların soğumasıyla birlikte bağışıklık sistemimiz zayıflıyor ve hastalık...

Kaynak: AtakentHaber

Boğaz Ağrısını Geçirmek İçin Tavsiyeler

Kış mevsiminin kendisini iyiden iyiye göstermeye başlamasıyla hastalıklarda...

Kaynak: AtakentHaber

Türk Bilim İnsanlarından Yan Etkisiz Kanser İlacı

Türk bilim insanları yeni bir kanser ilacı geliştirdi. 10 yıllık çalışma so...

Kaynak: AtakentHaber

SiparisYolda.com Reklam