:: HABER DETAY

Elektrik Zammında Kademe Güncellendi!
Atakent Haber Reklam

Elektrik Zammında Kademe Güncellendi!


1 Ocak 2022 tarihinden itibaren elektrikte kademeli fatura sistemine geçilmişti.

Kademeli tarifenin hedefinin ise dar gelirli vatandaşları korumak ve enerji kullanımında tasarruf ve verimliliği artırmak olduğu belirtilmişti.

“1 Ocak 2022’den itibaren mesken aboneleri için aylık 150 kWhe kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat 1.37 TL/ kWh, aylık tüketimlerin 150 kWh’ın üstündeki kısmı için 2.06 TL/ kWh olarak uygulanacaktır” denilmişti.

EPDK tarafından Mesken Alçak Gerilim Tek Terim Tek Zamanlı abone grubu için ‘Düşük kademe’ ve ‘yüksek kademe’ olarak ifade edilen kademeler, günlük 5 kWh’lik tüketim limitine göre belirlenmiş bulunmaktaydı. Günlük 5 kWh’nin altındaki tüketim düşük kademeli birim fiyattan, 5 kWh’nin üstünde kalan kısım ise yüksek kademeli birim fiyattan hesaplanmaktaydı.




Gelen tepkiler sonrası yapılan yeni güncelleme ile 150 kWh olan ilk kademe 210 kWh olarak belirlendi. Yani günlük 5 kWh olan tüketim miktarı 7 kWh’ya çıkartılmış oldu.

Kademeli elektrik tarifesi, sadece Mesken Alçak Gerilim Tek Terim Tek Zamanlı abone grubunu kapsamakta olduğundan bu abone grubunun dışında kalan Mesken AG (alçak gerilim) Çok Zamanlı, Mesken OG (orta gerilim), Ticarethane, Tarımsal Sulama veya Sanayi abonelerinde kademeli elektrik tarifesi uygulanmamakta.
Abone grubunuzu faturanızın üzerinde ’Tüketici Bilgileri’ kısmında görebilirsiniz.

KADEMELİ ELEKTRİK FATURASI NASIL HESAPLANACAK

Fatura hesaplaması yapılırken; günlük 7 kWh’a kadar olan tüketimleriniz için düşük kademe birim fiyatı uygulanır. İlgili fatura dönemindeki toplam tüketimden düşük kademe tüketim miktarı çıkartılır ve kalan kısım yüksek kademeden hesaplanarak faturanıza yansıtılır. Yönetmelik gereği elektrik sayaçları 25-35 gün aralığında okunur ve aylık toplam tüketiminizin okuma gün sayısına bölünmesi ile ortalama günlük tüketim miktarınız belirlenir.

Örneğin 35 günlük bir faturada 300 kWh elektrik tüketti iseniz;
35 gün x 7 kWh’lık kısım, yani 245 kWh’lık tüketiminiz düşük kademe olarak kabul edilir ve düşük kademe birim fiyatından hesaplanır. Sınırın üzerinde kalan, yani 55 kWh’lık tüketiminiz ise yüksek kademe birim fiyatından hesaplanır. İki tüketimin toplamına, mevzuat gereği alınması zorunlu vergi kalemleri dahil edilerek toplam faturanız oluşturulur.

SINIR İÇİNDEKİ TÜKETİM

49 inç LED televizyon, 520 L buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, ütü, fırın, 3 adet klasik ampul ve elektrik süpürgesinin ortalama kullanımı 142 ile 163 kilovatsaat arasında değişiyor.

Televizyonun günde 5 saat açık kalması 13.72 kilovatsaat, buzdolabının 24 saat çalışması 29.57 kilovatsaat, çamaşır makinesinin haftada 4 gün 2.9 saat çalışması 14.06 kilovatsaat, bulaşık makinasının haftada 5 gün 2.16 saat çalışması 22.03 kilovatsaat, haftada 2 kere ütünün 2 saat çalıştırılması 41.60, fırının 1 kez 1.5 saat çalıştırılması 15 kilovatsaat, 3 klasik ampülün haftada her gün 5 saat kullanılması 25.20 kilovatsaate denk geliyor.

Bu tüketim aylık 163.58 kilovatsaate denk geliyor. Ütü yapılan günün bir güne düşmesi halinde toplam aylık tüketim 142.78 kilovatsaate denk geliyor. Bulaşık makinesi 5 yerine 4 gün çalıştırılırsa tüketim 138.37 kilovatsaate geriliyor.

Televizyon, buzdolabı, çamaşır, bulaşık makinesi, süpürge, ütü, fırın ve klasik ampülün yanına saç kurutma makinesi, mikrodalga fırın, laptop, telefon şarjı eklendiğinde 188.33 kilovatsaate denk geliyor. Televizyonun günde 10 saat çalışması halinde aylık tüketim 202 kilovatsaate yükseliyor. Listeye haftada 4 gün 2.7 saat çamaşır kurutma makinası eklendiğinde tüketim 43.2 kilovatsaat artıyor. Haftada her gün kullanılan kettle (su ısıtıcısı) 12.32 kilovatsaat faturaya ekleniyor. Toplam tüketim 257.57 kilovatsaate yükseliyor.

:: Genel

AKOM’dan Kar Yağışı Uyarısı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), kent...

Kaynak: AtakentHaber

Marmara Denizi’nde Peş Peşe Depremler

Marmara Denizi, Gemlik Körfezi’nde 3.2, 3.3 ve 3.1 büyüklüğünde depremler m...

Kaynak: AtakentHaber

İstikbal Göklerdedir

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu SpaceX...

Kaynak: AtakentHaber

Akaryakıta ÖTV Zammı!

Akaryakıtta alınan ÖTV tutarı otomatik olarak, Türkiye İstatistik Kurumu’nu...

Kaynak: AtakentHaber

SiparisYolda.com Reklam