:: HABER DETAY

Muhteşem doğa görüntüsü
Şahin Tercüme Reklam

Muhteşem doğa görüntüsü


Chaiten yanardağı kül püskürtmeye devam ediyor

Binlerce yıldır sakin olan ve geçtiğimiz günlerde tekrar faaliyete geçen Şili`nin güneyindeki Chaiten yanardağı, kül püskürtmeye devam ediyor.

Yerel medya, Chaiten volkanının püskürttüğü küller 30 kilometre yüksekliğe çıktığını bildirdi. Bölgede binlerce kişi tahliye edilirken, yüzlerce kilometrelik alan kalın bir kül tabakasının etkisi altında kaldı. Şili ve Arjantin`de vatandaşlara maske takmaları ve sağlık için tehlikeli külü solumamaları uyarısı yapıldı, bölgedeki okullar tatil edildi.

Chaiten ve çevresinde 5 binden fazla kişiyi tahliye eden Şili hükümeti, vatandaşlardan acilen körfezdeki gemilere binerek bölgeyi terk etmelerini istedi.

Chaiten volkanının en son 9 bin yıl önce faaliyete geçtiği tahmin ediliyor. Volkan bilimci Charles Stern, Chaiten`in de İtalya`da Vezüv`ün Pompei gibi kül tabakasıyla gömülebileceğini ifade ediyor. Chaiten krateri içerisinde seviyesi yükselen lavlar ise henüz dışarıya taşmadı.

Arjantin`in külden etkilenen Esquel sahil kasabasında yollar 1 santimetre kalınlığında kül tabakasıyla kaplandı. Esquel sakinleri sokağa ancak maske takarak çıkabiliyor. Arjantin`in liman şehri Puerto Madryn`de ise görüş mesafesinin azalması nedeniyle gemiler çok yavaş hareket edebiliyor.

DOĞANIN İKİ ÖNLENEMEZ GÜCÜ BİRLEŞTİ

Yanardağın faaliyete geçmesi, çok nadir rastlanan bazı doğa olaylarına da sahne oldu.

Tabiatın en ihtişamlı iki olayı yıldırımlar ile volkanın buluşmasıyla Şili semalarında hayranlık uyandıran manzaraların oluşmasına yol açtı. Volkanın püskürtüğü tonlarca lav ve külün, gökyüzündeki aşırı elektrik yüklü havayla çarpışması sonucu yıldırımlar kesif kül tabakası çevresinde parlayıp kaybolarak nadir rastalanan bir doğa olayını gerçekleştirdi.

:: Doğa

Lider balıklar!

Bilim adamları balık sürülerinin kendi liderlerini belirlemek için iki aday...

Kaynak: Ajans

Balığa ameliyat!

Hiç balık da fıtık mı olurmuş demeyin! Londra Hayvanat Bahçesi`ndeki dev ak...

Kaynak: Ekolay

Bal arıları dörde kadar sayabiliyor

Avustralyalı bir araştırmacı, bal arılarının dörde kadar sayabildiklerini o...

Kaynak: Ajans

Balığın ilginç hamileliği...

Bilim adamları, DNA testleriyle dişi bir köpekbalığının erkek köpekbalığı o...

Kaynak: AA

SiparisYolda.com Reklam