:: HABER DETAY

Elleriniz ve Bilekleriniz mi Ağrıyor?
Şahin Tercüme Reklam

Elleriniz ve Bilekleriniz mi Ağrıyor?


Ellerde ve bilekte ağrı, elektrik çarpma hissi, yanma, batma, şişkinlik gibi şikayetlere yol açan karpal tünel sendromu, daha çok 40-50 yaş arasındaki kadınları etkiliyor.

Adı Latincede bilek anlamına gelen carpus kelimesinden türeyen karpal tünel sendromu, median sinirin el bileğinden geçtiği kanal içinde sıkışması sonucu oluşuyor. Karpal kanal denilen bu yapı, bilek seviyesinde yer alıyor ve üst kısmında ligamen adı verilen kalın bir bant ile örtülü.

KARPAL TÜNEL SENDROMUNUN BELİRTİLERİ

Ellerde ve bilekte ağrı, elektrik çarpma hissi, yanma, batma, şişkinlik gibi sorunlara neden olan karpal tünel sendromunda zamanla kuvvet kaybı gelişiyor, kişi çok hafif maddeleri bile kaldıramaz, elinden düşürür ya da cismin elinde olduğunu fark edemez duruma gelebiliyor.

Güçsüzlük, karıncalanma ve çabuk yorulma belirtileriyle beraber sıcak, soğuk gibi duyu hislerini ayırt edememe ise tehlikeli kazalara davetiye çıkarıyor. İleri dönemde gece uykudan uyandıran ağrı median sinir boyunca kola doğru da yayılıyor.

KARPAL TÜNEL SENDROMU NEDENLERİ

40 – 50 yaş arası hanımlarda daha sık görülen bu hastalığın sebebi bu kanalın daralması ve sinire bası yapması. Sebepler arasında travmatik nedenler başta geliyor. El bileğinin çok kullanıldığı bazı mesleklere sahip olanlarda daha sık görülüyor. Bunlar arasında kasaplar, marangozlar, tenis oynayanlar, bulaşık yıkayanlar, şoförler ve benzeri şekilde el bileğini tekrarlayan hareketlerle meşgul olanlar, ev işi ve el işi yapan ev hanımları, uzun süreli bilgisayar mause kullananlar, gitar çalanlar geliyor. Doğum kontrol hapı kullanımı, menopoz, hamilelik gibi etkenler de hastalığın oluşmasına zemin hazırlıyor. Yanı sıra şişmanlarda, alkol alanlarda, diyabet ve damarsal hastalığı olanlarda da daha sık görülebiliyor.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

El bileği çevresinde oluşan kırıklardan sonra, kiriş kılıflarının enfeksiyonu veya kalınlaşmasıyla kanalda oluşan mekanik daralma, romotoid artirit, üremi, amiloidoz, damar anomalileri, tendinitis gibi hastalıklar sebebiyle ortaya çıkabiliyor.

Tedavide hastalığın derecesine göre el bileğini istirahate alan ateller, daralan kanala kortizon injeksiyonu, sonuç alınamayan vakalarda ise cerrahi tedavi uygulanıyor.

:: Sağlık

Sağlık Bakanlığı’ndan Salgın Açıklaması

Sağlık Bakanlığı tarafından, geçmiş yıllardaki grip sezonları ile kıyasland...

Kaynak: AtakentHaber

Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı

Tırnak yeme, çocukluk döneminde en sık karşılaşılan zararlı alışkanlıklarda...

Kaynak: AtakentHaber

Bağışıklığı Güçlendiren Besinler

Havaların soğumasıyla birlikte bağışıklık sistemimiz zayıflıyor ve hastalık...

Kaynak: AtakentHaber

Boğaz Ağrısını Geçirmek İçin Tavsiyeler

Kış mevsiminin kendisini iyiden iyiye göstermeye başlamasıyla hastalıklarda...

Kaynak: AtakentHaber

SiparisYolda.com Reklam